Za promjenu uvjeta odlaska u mirovinu

’67 je previše’: Sindikati skupili 748.624 potpisa za referendum, dvostruko više od potrebnih

Tihomir Ponoš

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Naime, za referendum je potrebno, prema odluci Ministarstva uprave, 373. 568 valjanih potpisa za raspisivanje referenduma



Referendumska inicijativa „67 je previše“ prikupila je 748.624 potpisa za raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za odlazak u mirovinu.


Sindikati koji su organizirali prikupljanje potpisa za referendum uspjeli su prikupiti otprilike dvostruko veći broj potpisa od potrebnog.


Naime, za referendum je potrebno, prema odluci Ministarstva uprave, 373. 568 valjanih potpisa za raspisivanje referenduma. Sindikati traže pravo na odlazak u mirovinu sa 65, a ne 67 godina.




Osim toga traže smanjenje penalizacije s 0,3 na 0,2 posto po mjesecu za prijevremeni odlazak u mirovinu, sporije izjednačavanje za odalzak u mirovinu za žene, pravo na prijevremenu starosnu mirovinu s 60 godina života i 35 godina staža i pravo na mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika koji ima 60 godina života i 41 godinu staža.


Sindikalna referendumska inicijative potpise će Hrvatskom saboru predati u četvrtak u 11.30 sati, a Organizacijski odbor Inicijative primit će predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.