Konačno naplata

ZAVRŠNO ODBROJAVANJE Očekuje se uplata preostalih 688 milijuna kuna za Uljanikovo jaružalo

Orjana Antešić

snimio Duško Marušić / PIXSELL

snimio Duško Marušić / PIXSELL

- Prema saznanjima kojima raspolažem, nije pristigla nijedna žalba, što znači da smo sada u fazi u kojoj se očekuje da kupac uplati cjelokupan iznos kupovine, kazala je jučer stečajna upraviteljica Uljanika Marija Ružić.



RIJEKA/PULA – Počelo je završno odbrojavanje za uplatu cjelokupnog iznosa od 794 milijuna kuna za Uljanikovo jaružalo »Willem Van Rubroeck«. Kupac ove nedovršene novogradnje, kompanija Dredging and Maritime Management iz grupacije Jan De Nul tijekom dražbenog postupka uplatila je 105,6 milijuna kuna na račun jamčevine, tako da se u idućih 30 dana na posebnom računu Trgovačkog suda u Pazinu očekuje preostalih 688,4 milijuna kuna.


Nakon što je sredinom prosinca deblokiran proces prodaje ovog jaružala, a stečajni sudac Uljanika donio rješenje o dosudi, valjalo je sačekati da još prođe žalbeni rok.


– Prema saznanjima kojima raspolažem, nije pristigla nijedna žalba, što znači da smo sada u fazi u kojoj se očekuje da kupac uplati cjelokupan iznos kupovine, kazala je jučer stečajna upraviteljica Uljanika Marija Ružić.




Država bi od prodaje »Willema Van Rubroecka« trebala vratiti nazad u proračun oko pola milijarde kuna. Točan iznos znat će se nakon što se namire potraživanja banaka, belgijske KBC i Privredne banke Zagreb, jer su njihove hipoteke prve po redoslijedu upisa na ovoj Uljanikovoj novogradnji. Ove dvije banke zajedno potražuju oko 234 milijuna kuna, no taj će se iznos zasigurno još uvećati nakon što se obračunaju kamate. Valja podsjetiti da je nakon raskida ugovora za ovu Uljanikovu novogradnju Ministarstvu financija u svibnju prošle godine stiglo na naplatu nešto više od 920 milijuna kuna protestiranih državnih jamstava.


Hoće li u Jan De Nul grupi platiti preostalih 688 milijuna kuna i prije isteka ovog roka od 30 dana, ostaje za vidjeti. U svakom slučaju, nakon što uplate cjelokupan iznos, »Willem Van Rubroeck« prelazi u njihovo vlasništvo, a gdje će završiti ovaj sofisticirani ploveći objekt, zasad nije poznato. Premda je resorni ministar gospodarstva Darko Horvat ponovno spominjao Trst, sve su indicije da će to ipak biti neko drugo brodogradilište, moguće da to bude i izvan Europe. Procjene su da će za pripremu »Willem Van Rubroecka« za tegalj, zajedno s pripadajućom opremom koja nije ugrađena na jaružalo, trebati oko mjesec i nešto dana.