Poslovni rezultati

Viktor Lencu 30 posto manji prihodi od remonta

Orjana Antešić

Ukupni prihodi ovog brodogradilišta za prva tri mjeseca iznosili su tako 53,8 milijuna kuna u usporedbi s lanjskih 60,9 milijuna



RIJEKA Brodogradilište »Viktor Lenac« u prvom je kvartalu ove godine imalo čak 30 posto manje prihode od remonta brodova nego što je to bio slučaj u istom razdoblju lani. To se, posljedično, odrazilo i na ukupne poslovne prihode koji su također bili manji za 11 posto, a pad bi bio još i veći da u promatranom razdoblju »Lenac« iz svojeg off-shore segmenta nije inkasirao blizu dva milijuna eura za svoj dio posla na dovršenoj platformi koju su, zajedno s talijanskim Rosettijem, ugovorili za Inagip.


Ukupni prihodi ovog brodogradilišta za prva tri mjeseca iznosili su tako 53,8 milijuna kuna u usporedbi s lanjskih 60,9 milijuna. No, u istom razdoblju lani bilježen je i gubitak od 1,6 milijuna kuna, dok se sada u Brodogradilištu ipak uspio »nategnuti« plus od 132.000 kuna. No, zbog gubitka povezanog društva »Viktor Servisi«, na razini Grupe u Martinšćici konačan rezultat poslovanja za prva tri mjeseca ipak je gubitak od 97.578 kuna.  


Bitno manji prihodi od remonta u Upravi brodogradilišta objašnjavaju značajno smanjenim opsegom, kao i nižim prodajnim cijenama poslova koji su obavljeni na 17 brodova. Iscrpljeni višegodišnjom krizom brodari se i nadalje odlučuju samo za najhitnije i najnužnije popravke, a zbog jake konkurencije u turskim brodogradilištima »Lenac« je prisiljen dodatno snižavati cijene svojih usluga, pa je tako prosječna vrijednost obavljenih remonta bila oko 220.000 eura. Ono što je »Lenac« izvuklo iz većeg gubitka u prvom kvartalu jesu smanjeni rashodi, među kojima su troškovi poslovanja »srezani« za 15 posto. Valja spomenuti da su realizirana i određena ulaganja, koja se procjenjuju na oko 6 milijuna kuna, i to ponajviše u veliki Dok 11 na kojem je obnovljen jedan dio čelične strukture.




Za nastavak ove poslovne godine, u »Lencu« projiciraju da će povećati zaposlenost kapaciteta, pa tako i svojem bazičnom segmentu djelatnosti – remontu. Za dva doka Uprava u svom izvješću dostavljenom Zagrebačkog burzi kaže da su već sada popunjeni do konca lipnja, a svakako da se velik efekt na poslovanje očekuje i od dvadesetak milijuna eura vrijedne preinake na kabelopolagaču »Cable Enterprise« koji u Martinšćicu stiže u kolovozu ove godine.