Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
INA R&M Novi smjer 2023

Uprava Ine odobrila pokretanje projekta proizvodnje bitumena u Sisku

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 13. ožujak 2019. u 18:13 2019-03-13T18:13:52+01:00

INA R&M Novi smjer 2023, a sama proizvodnja trebala bi započeti od ožujka 2021. godine. 

»Sukladno poslovnom planu za 2019. godinu, na današnjoj sjednici Uprava Ine odobrila je pokretanje projekta proizvodnje bitumena u Sisku. Radi se o projektu predviđenom programom INA R&M Novi smjer 2023.«, kaže se u priopćenju iz Ine

ZAGREB Uprava Ine-Industrije nafte u srijedu je odobrila pokretanje projekta proizvodnje bitumena u Sisku, predviđenog programom INA R&M Novi smjer 2023, a sama proizvodnja trebala bi započeti od ožujka 2021. godine.

»Sukladno poslovnom planu za 2019. godinu, na današnjoj sjednici Uprava Ine odobrila je pokretanje projekta proizvodnje bitumena u Sisku. Radi se o projektu predviđenom programom INA R&M Novi smjer 2023.«, kaže se u priopćenju iz Ine.

Dodaje se i da će se pokrenuti pripreme i sve potrebne aktivnosti za ostvarenje plana, a proizvodnja bi trebala početi od ožujka 2021. godine.

Ina je još u prosincu lani izvijestila o poslovnom planu za 2019. godinu, u sklopu kojeg planira početak provedbe programa kojim bi prerada sirove nafte bila koncentrirana u rafineriji u Rijeci, dok bi u Rafineriji u Sisku bio industrijski centar s drugim djelatnostima.

U Ini su tada napomenuli da je djelatnost rafinerija i marketinga dosad u prosjeku proizvodila milijardu kuna gubitka godišnje te su najavili pokretanje novog programa »INA R&M Novi smjer 2023.»

Program podrazumijeva koncentraciju aktivnosti prerade sirove nafte u Hrvatskoj u Rafineriji nafte Rijeka i u sklopu toga konverziju Rafinerije Sisak u industrijski centar, kao i provedbu ostalih projekata transformacije poslovanja Rafinerija i marketinga u skladu sa strateškim smjernicama.

Kako su između ostalog naveli, industrijska lokacija u Sisku ostati će »vrijedan dio Ininog poslovanja te će kompanija tamo nastaviti s poslovnim aktivnostima i zadržati položaj vodećeg poslodavca i ulagača«. Za to je, kazali su, potrebna promjena iz prerade sirove nafte koja donosi gubitke, u održive alternativne industrijske djelatnosti.

Alternative bi, kako se navodi, uključivale razvoj projekata rafinerije bio-komponenti i petrokemijskih proizvoda uvjetovane profitabilnim poslovnim modelom i pozitivnim razvojem regulatornog okruženja u Europskoj Uniji i Hrvatskoj. Također, uključivale bi i moderno logističko središte, proizvodnju bitumena, obnovljivih izvora energije, proizvodnju maziva te druge održive i ekonomski isplative djelatnosti.

»Ukupna ulaganja iznose preko četiri milijarde kuna, što predstavlja najveći pojedinačni investicijski projekt u povijesti kompanije. Konačna odluka o investiciji u projekt DCU planirana je za 2019. godinu, pod uvjetom da budu zadovoljeni svi preduvjeti kojima će se osigurati povrat investicije, a postrojenje bi trebalo biti pušteno u rad 2023.«, poručili su krajem prošle godine iz Ine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija