Nacionalni avioprijevoznik

Uprava CA pozvala radnike na “duboko promišljanje” o značaju štrajka: Gubit ćemo 800.000 po danu…

Hina

Foto Nenad Reberšak

Foto Nenad Reberšak

Uprava Croatia Arilinesa u današnjem priopćenju upozorava na »gubitke za kompaniju koji će po svakom danu štrajka iznositi do 800 tisuća eura«. Štrajk će, po podacima Uprave, utjecati na gotovo 7.000 putnika samo u prvom najavljenom danu štrajka



ZAGREB Uprava Croatia Airlinesa (CA) u petak je upozorila da će štrajk koji je sindikat ORCA najavio za sredinu idućeg tjedna uzrokovati gubitke do 800.000 eura po svakom danu štrajka te pozvala sindikate i zaposlene na »duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u ovom trenutku«.


Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) i Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) u petak su najavili da piloti, stjuardese i aviomehaničari u srijedu, 8. kolovoza s početkom u 6 sati ujutro kreću u štrajk jer nisu ispunjeni njihovi zahtjevi niti je potpisan kolektivni ugovor nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem.


S obzirom na tu najavu štrajka, čije je trajanje predviđeno do ispunjenja traženih zahtjeva, Uprava Croatia Arilinesa u današnjem priopćenju upozorava na »gubitke za kompaniju koji će po svakom danu štrajka iznositi do 800 tisuća eura«. Štrajk će, po podacima Uprave, utjecati na gotovo 7.000 putnika samo u prvom najavljenom danu štrajka.


Zahtjevi sindikata




»Više od 150 traženih zahtjeva sindikata, a što bi predstavljalo povećanje troškova plaća i davanja za više od 30 posto, ili oko 53 milijuna kuna na godišnjoj razini odnosno ekvivalent isplate još dodatne dvije i pol plaće mjesečne plaće godišnje«, navodi se u priopćenju.


Po podacima Uprave, »ukupna prosječna neto primanja (plaća i dnevnice), primjerice u svibnju, isplaćena kapetanima Croatia Airlinesa iznosila su 40.157 kuna, dok su najveća u ovoj kategoriji iznosila 58.717 kuna«.


»Kopilotima je prosječno isplaćeno 22.479 kuna, a najviše 36.872 kuna te kabinskom osoblju (stjuardesama i stjuardima) 11.522 kuna, a najviše 19.157 kuna. Mehaničarima je istovremeno isplaćeno prosječno 9.368 kuna, a najviše 17.476 kuna«, navode iz Uprave Croatia Airelinesa.


Uprava tvrdi i da izjave da plaće nisu rasle nisu utemeljenje, »jer se primjenom starog kolektivnog ugovora zbog ugrađenih elemenata rasta plaća po stažu, primjerice samo stjuardesama, već četiri puta povećavala plaća, a posljednji puta 1. srpnja«.


Beneficirani staž


Također naglašavaju da »piloti već imaju beneficirani radni staž, a ista je povlastica trenutno na razmatranju u Ministarstvu rada i mirovinskog sustavu i za kabinsko osoblje«.


Uprava Croatia Airlinesa u priopćenju ponovo poziva sindikate i sve zaposlene na duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u ovom trenutku.Ističu i kako kompanija nama financijske mogućnosti da izdvoji gotovo 53 milijuna kuna dodatno godišnje, a koliko iznose sindikalni zahtjevi. »Sindikat ORCA u dva je navrata, naime, odbio ponude povećanja plaća za 2,5 posto, uz davanje ostalih pogodnosti (božićnica, regres… ) i to krajem 2017. i polovinom 2018. godine. Tim odbijanjem, nažalost su, na financijskom gubitku bili svi radnici Croatia Airlinesa«, tvrdi Uprava nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika.

U priopćenju također navodi kako nedavno objavljeno polugodišnje izvješće potvrđuje rast prometa i putnika, kao i smanjenje gubitka u odnosu na godinu dana ranije, dok su upravo ljetni mjeseci, mjeseci zahvaljujući kojima Croatia Airlines osigurava redovno poslovanje tijekom cijele godine, a time i plaće svih svojih zaposlenih.


Negativna situacija


»Cijela ova situacija izuzetno je negativna za kompaniju te se ovom prilikom ispričavamo svim našim putnicima čija prava u ovim okolnostima iznad svega moramo zaštititi. Sve informacije putnicima redovno ćemo ažurirati na kompanijskoj web stranici www.croatiaairlines.hr, a za sva pitanja na raspolaganju im je i kontakt centar«, zaključuje se u priopćenju Croatia Airlinesa.


Inače, kompanija je i na svojim internet stranicama objavila da je sindikat ORCA, koji okuplja pilote, kabinsko osoblje i aviomehaničare, najavio je štrajk s početkom u srijedu, 8. kolovoza u 6 sati ujutro.


»U skladu s arbitražnom odlukom Pravila o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, kojom je propisan određeni broj domaćih i međunarodnih linija koje se moraju obaviti, pripremit ćemo reducirani (izmijenjeni) red letenja za vrijeme trajanja štrajka. Štrajk će za putnike značiti samo djelomični poremećaj prometa te ćemo nastojati većinu putnika prevesti prema redu letenja«, naveli su iz Croatia Airlinesa na svojim internet stranicama.