Odgoda

Uljanik i 3. maj odgodili objavu financijskih izvješća: ‘Nemamo resurse za to’

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



Pulski Uljanik i riječki 3. maj u petak su izvijestili da neće moći do kraja veljače objaviti financijska izvješća za četvrti lanjski kvartal, objašnjavajući to uz ostalo izostankom resursa koji su nužni za utvrđivanje i procjenu financijske situacije u pojedinim članicama Uljanik grupe i Uljanika d.d.


»Uslijed nepredviđenih okolnosti došlo do izostanka resursa koji su nužni za utvrđivanje i procjenu financijske situacije u pojedinim društvima – članicama Uljanik grupe, kao i Uljanika d.d. Također, zbog složenosti metoda i opsežnosti postupka analize i utvrđivanja realnih kalkulacija na razini pojedinih projekata, kao i procjena rizika koji mogu imati utjecaj na financijski položaj izdavatelja, izdavatelj neće moći do 28. veljače 2019. objaviti izvještaje za četvrto tromjesečje 2018.«, navodi se u objavama Uljanika i 3. maja na internetskim stranicama Zagrebačke burze.


Iz pulskog i riječkog brodogradilišta pritom napominju da intenzivno rade na izradi financijskih izvještaja za četvrto tromjesečje prošle godine te da će o novom datumu objave »bez odgode izvijestiti javnost, čim isti postane izvjestan«.


Traju intenzivni razgovori o restrukturiranju




Inače, Uprava i Nadzorni odbor Uljanika na zajedničkoj sjednici održanoj 7. veljače donijeli su odluku o odabiru Brodosplita, članice DIV grupe u vlasništvu Tomislava Debeljaka, za strateškog partnera Uljanika d.d.


U posljednje vrijeme traju intenzivni razgovori Uprave Uljanika, ministarstava gospodarstva i financija te novoizabranog strateškog partnera o programu restrukturiranja Uljanika i Uljanik grupe.


Ministar gospodarstva Darko Horvat je početkom ovog tjedna istaknuo kako su potrebna »jasna jamstva odnosno verifikacija strateškog partnera da je u ovom trenutku i kreditno i financijski spreman pratiti restrukturiranje«.


»U ovom trenutku ključno – ima li strateški partner mogućnost, pitanje je potpuno isto kakve smo postavljali bivšem strateškom partneru. Ako je taj verifikator jasan, onda će biti dobrih vijesti, ako nije bojim se da onda spasa jednostavno biti neće«, rekao je Horvat u utorak.


Na pitanje ima li strateški partner neki rok da pokaže ima li taj financijski kapacitet ili ne, Horvat je rekao da je ovaj tjedan dovoljan je rok da bi se strateški partner jasno odredio želi li i može li, a nakon toga slijedi reakcija države.


Premijer Andrej Plenković u srijedu je poručio da će Vlada u slučaju Uljanika donijeti odluku koja će biti racionalna, odgovorna prema zaposlenicima i brodogradnji, ali i poreznim obveznicima, odluku u skladu sa smjernicama za državne potpore brodogradnji na europskoj razini i realnim dogovorima sa strateškim partnerom i Upravom.


Inače, Uljanik grupu, uz matično društvo Uljanik d.d., čini još 12 povezanih društava, među kojima i Uljanik Brodogradilište i 3. maj Brodogradilište.


U prvom lanjskom polugodištu gubitak Uljanik grupe porastao


Zadnje konsolidirano financijsko izvješće za Uljanik grupu objavljeno je za prvo polugodište prošle godine, a ti su podatci pokazali da je gubitak grupe iznosio 364,8 milijuna kuna, što je više nego tri puta veći gubitak nego u prvih šest mjeseci 2017. godine, kada je iznosio 113,3 milijuna kuna.


Prihodi od prodaje Uljanik grupe u razdoblju siječanj-lipanj prošle godine iznosili su gotovo 638 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini bilo smanjenje za 46 posto.


Za devet mjeseci objavljena su samo financijska izvješća za Uljanik d.d., maticu u kojoj je krajem rujna prošle godine bilo 27 zaposlenih, te za 3. maj Brodogradilište.


Po podatcima iz devetomjesečnog izvješća Uljanika d.d. ta je matična kompanija ostvarila pozitivan financijski rezultat u iznosu od 27,8 milijuna kuna.


Brodogradilište 3. maj je, pak, u devet mjeseci prošle godine bilježilo gubitak u iznosu od 157,2 milijuna kuna, dok je u devet mjeseci 2017. godine imalo dobit od 466 tisuća kuna.