Saniranje štetnih posljedica

Ubrzat će se priznavanje odšteta oboljelima zbog azbesta

Gabrijela Galić

ZAGREB  Niz zakona kojima se do sada rješavala problematika zbrinjavanja azbesta i zaštite radnika koji su bili u doticaju s azbestom, od iduće godine zamjenit će jedinstveni propis. Od 2006. godine u Hrvatskoj je u potpunosti zabranjeno stavljanje u promet ili korištenje azbestnih vlakana i proizvoda koji sadrže azbest, a u zabranu je uključeno svih šest vrsta azbesta. No, posljedice korištenja tog materijala u prošlosti i danas su prisutne. Najbolje to znaju nekadašnji radnici Salonita, Plobesta pa i niza drugih poduzeća. O njima i problematici azbesta u Hrvatskoj svojedobno je raspravljala i Međunarodna organizacija rada.  

   Medicinski je dokazano da azbest izaziva šest neovisnih bolesti koje se, neovisno jedna o drugoj, mogu pojaviti za 20, 30 odnosno 40 godina nakon izlaganja azbestu. Navodi se to u tezama za izradu jedinstvenog zakona kojim će se riješiti problematika zbrinjavanja azbesta, što ga priprema Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Kako se, među ostalim navodi, novim je propisom potrebno razmotriti i mogućnost da osoba kojoj je priznato pravo temeljem jedne bolesti, ukoliko kasnije razvije još jednu ili sve preostale bolesti, može pravnim putem izmijeniti postojeće rješenje i dobiti adekvatnu odštetu. Postupak priznanja odštetnih zahtjeva oboljelim radnicima od bolesti uzrokovanih azbestom se u praksi pokazao vrlo dugotrajnim, prvenstveno radi nedostatnih financijskih sredstava predviđenih za odštete radnicima. Želja je to ubrzati, no sve ovisi o novcu. 


   Kada je riječ o zdravstvenom nadzoru radnika koji su bili profesionalno izloženi azbestu, plan je precizno definirati azbest, kao i maksimalno dopustive koncentracije vlakana pojedinih vrsta azbesta u zraku radnog prostora, utvrditi rizike za zdravlje radnika, kao i profesionalne bolesti uzrokovane azbestom.


   Ministarstvo rada ističe i kako u Hrvatskoj postoji velik broj ilegalnih ili neadekvatno uređenih odlagališta azbesta koji su opasni po okoliš i za zdravlje ljudi. »Zakonodavstvo ne određuje do kada je potrebno ukloniti azbestne proizvode koji se još uvijek nalaze u velikom broju zgrada. Također u praksi se pokazalo kao problem nedostatna carinska i inspekcijska kontrola i nadzor uvoznih proizvoda koji u sebi sadrže azbest«, naglašava se u objašnjenju zbog čega je potrebno izraditi novi zakon