Novi trojac

Tko su ljudi koji su preuzeli upravu Uljanika: Hoće li imati što za spasiti?

Glas Istre

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre

Prihvatili su poziv da zajedno s radnicima, koji su izabrani i imenovani u Nadzorni odbor, preuzmu na sebe najveći dio tereta odgovornosti u pokušaju traženja spasa i opstanka pulskog brodogradilišta



PULA Emil Bulić, Bojan Blagonić i Milko Mihovilović odlukom privremenog Nadzornog odbora novi su članovi Uprave Uljanik Grupe. Nakon cjelodnevnih razgovora s potencijalnim kandidatima, trojica direktora Uljanikovih poduzeća “prelomila” su u srijedu kasno navečer i prihvatila poziv da zajedno s radnicima, koji su izabrani i imenovani u Nadzorni odbor, preuzmu na sebe najveći dio tereta odgovornosti u pokušaju traženja spasa i opstanka pulskog brodogradilišta.


Ovaj će tim predvoditi direktor financija i računovodstva kompanije Emil Bulić, koji ima tek šestomjesečni staž unutar Uljanikovih zidina.


Međutim, u novu Upravu donosi ekonomska znanja i vještine koje je godinama stjecao na rukovodećim mjestima u financijama i kontrolingu u Adrisu i TDR-u, kompanijama koje spadaju među najuspješnije u Hrvatskoj.


Emil Bulić: Hvali ga Cuccurin




Na funkciju direktora financija i računovodstva, u menadžment Uljanika, sredinom svibnja ove godine stigao je Emil Bulić, diplomirani ekonomist s bogatim iskustvom u rovinjskoj Adris Grupi i TDR-u. Bulić je u Uljanik došao iz tvrtke TDR, s pozicije prvog čovjeka korporativnih financija Adria clustera – British American Tobaccoa.


Bio ključni čovjek za kontroling Tvornice duhana Rovinj još u vrijeme dok je ta tvrtka poslovala u sastavu Adris Grupe, te je važne pozicije zadržao i nakon prodaje tvrtke iz Kanfanara BAT-u. Međutim, ulaskom u sastav te multinacionalne kompanije centralizirana je i smanjena potreba za većim dijelom stručnih poslova za koje je Emil Bulić bio zadužen u TDR-u, te je prema svemu sudeći zbog toga odlučio potražiti novi izazov u pulskoj brodograđevnoj kompaniji.


Samo riječi hvale za svog nekadašnjeg zaposlenika imao je tom prilikom i dugogodišnji član uprave Adris Grupe Plinio Cuccurin, koji je kazao da Bulić spada među nekoliko vodećih stručnjaka u Istri kada su u pitanju financije i kontroling. Prema Cuccurinovim riječima, Emil Bulić je na tom području vrhunski stručnjak i zbog toga je, smatrao je, odlična poslovna akvizicija Uljanika. 


Bojan Blagonić: U Uljanik došao iz Heliyachtsa


Direktora Odjela prodaje Uljanik Brodogradilišta Bojana Blagonića (39) mediji su imali prilike upoznati prilikom nedavne primopredaje samopodizne radne platforme Apollo, jedne od rijetkih svečanih prigoda kojima smo ove godine imali prilike prisustvovati unutar zidina pulskog brodogradilišta.


“Aktivno se komunicira s vlasnicima koji su spremni s nama već danas potpisati ugovor za nove brodove”, poručivao je tada novinarima.


Ovaj diplomirani inženjer brodogradnje odmah po završetku studija 2005. godine zaposlio se na Brodarskom institutu u Zagrebu, da bi se u srpnju naredne godine vratio u Pulu kao projektni menadžer u malom privatnom brodogradilištu Heliyachts koje se bavilo proizvodnjom i remontom luksuznih jahti.


U Uljanik je stigao u ljeto 2007. godine, zaposlivši se na mjesto projektnog inženjera, da bi nakon četiri godine, u kolovozu 2011. godine, bio imenovan na voditeljsko mjesto. Zamjenik direktora prodaje Uljanik Grupe postao je u lipnju prošle godine, a od travnja ove nalazi se na poziciji direktora Odjela prodaje Uljanik Brodogradilišta.


Milko Mihovilović: Živi u Rijeci


Puljanin s riječkom adresom, Milko Mihovilović (50), diplomirani je inženjer strojarstva, u Uljanik je došao sredinom 90-ih. Oduvijek je bio na rukovodećim funkcijama u pulskom brodogradilištu. Tako je ubrzo nakon što se zaposlio u Uljaniku postao direktor OPUS-a (Opće usluge), a kasnije šef Energetike.


Od 2009., u vrijeme kad je na čelu Uprave Anton Brajković, postaje direktor Uljanik Strojogradnje Diesel. Na toj poziciji ostaje do danas. Strojogradnja se sve manje, otkad je on na njenom čelu, bavi proizvodnjom motora, budući da više nema potražnje za velikim dvotaktnim dizel motorima (proizvode se dva, tri godišnje), a sve se više orijentiraju na dizalice i pretovarne mostove.


Mihovilović je cijeli svoj radni vijek vezan za Uljanik. Valja napomenuti da je s dojučerašnjom Upravom bio u vrlo dobrim odnosima. Na glasu je kao osoba koja nije sklona konfliktima, vrlo staložen, dobar operativac, ali ne pretjerano kreativan. U Rijeci se, gdje trenutno živi, dva puta ženio.


No, ne dolazi svakodnevno iz Rijeke na posao u Pulu. Naime, njegov punac u Rovinju ima stan, koji Mihovilović koristi tijekom tjedna. Prema našim informacijama, često u tjednu odradi dan ili dva u 3. maju, u MID-u, tvornici motora i dizalica, koja je pripojena Uljanikovoj Strojogradnji.