Objavio Trgovački sud

Potvrđena nagodba: Ivica Todorić dolazi u Hrvatsku, taman kad Rusi preuzimaju Agrokor

Jagoda Marić

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Najveći pojedinačni vlasnik Agrokora tako će postati ruska Sberbanka, koja će imati 39,2 posto udjela. Zajedno s još drugom ruskom državnom bankom VTB Rusi će u Agrokoru držati 46,7 posto vlasništva



ZAGREB Samo dan nakon što je Visoki sud u Londonu odlučio da će izručiti Ivicu Todorića, Trgovački sud je objavio da su odbijene sve žalbe, čiome je potvrđena nagodba vjerovnika u Agrokoru, postignuta 7. srpnja.


Dok stari gazda dolazi na suđenje, nagodba u Agrokoru može se početi provoditi i otvoren je prostor da u najveću hrvatsku tvrtku uđu novi vlasnici.


Najveći pojedinačni vlasnik Agrokora tako će postati ruska Sberbanka, koja će imati 39,2 posto udjela. Zajedno s još drugom ruskom državnom bankom VTB Rusi će u Agrokoru držati 46,7 posto vlasništva. Kupci Agrokorovih obveznica imat će 25 posto vlasništva, Zagrebačka banka 2,3 posto.




Ove četiri skupine imat će gotovo 75 posto vlasništva i dominantnu ulogu u novom Agrokoru. Adris, jedni od onih koji su htjeli osporiti nagodbu, imat će 1,4 posto vlasništva. Franck će imati 1,3 posto, a slijede drugi s manjim udjelom u vlasništvu.


Nakon godinu i pol dana procesa izvanredne uprave počinju se stvarati uvjeti da Agrokor preuzmu njegovi vjerovnici, kompanije kojima je dugovao 58 milijardi kuna. Očekuje se da će se u tom procesu implementacije stvoriti krovna zaklada u Nizozemskoj koja će biti vlasnica grupe.


Novi vlasnici bi kompaniju operativno na upravljanje mogli preuzeti najranije u prvom tromjesječju sljedeće godine, a vrlo vjerojatnije će se taj proces završiti do kraja prvog polugodišta.


U nekoliko ranijih istupa najveći vlasnici, predstavnici Sberbanke poručivali su da im nije cilj odmah prodati Agrokor. Ono čime se Agrokor bavi nije njihov osnovni biznis, ali govorili su da će novog vlasnika tražiti kad kompaniju postave na noge.