Pad koncentracije

Opasni dani na poslu: Ozljede na radu u trgovini najčešće petkom, u zdravstvu srijedom

Gabrijela Galić

Za očekivati je da su petkom najveća opterećenja. Obično je to dan kada se pripremaju akcije, poput onih za umirovljenike, ili radnici pripremaju trgovinu za vikend-akcije – veli Štulić, dodajući kako radnici ne samo da su opterećeni, već su preopterećeni



ZAGREB  Ponedjeljak je, odavno je poznato, dan kada statistika bilježi najviše ozljeda na radu. Nije to toliko nelogično jer nakon slobodnog vikenda ipak treba vremena da se vrati koncentracija. A lani je ukupno, prema podacima Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu (HZZZSR), Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje dostavljeno 13.929 prijava ozljeda na radu.


Najveći broj ozljeda na radu dogodio se u Gradu Zagrebu (24,90 posto), a  slijedi Primorsko-goranska županija s udjelom od 9,38 posto, Zagrebačka županija s udjelom od 8,64 posto, Splitsko-dalmatinska (7,69 posto) i Osječko-baranjska (7,32 posto). Najmanji broj ozljeda na radu dogodio se u Ličko-senjskoj županiji (0,86 posto) u kojoj je i zaposlenost na niskim granama.


Bilo na mjestu rada ili na putu do posla, ponedjeljkom se ozlijedilo 2.699 radnika, utorkom 2.481, srijedom 20 radnika manje nego dan ranije, četvrtkom 2.274, a petkom 2.389 radnika. Rad subotom lani je bio koban za tisuću radnika, dok ih se radeći nedjeljom ozlijedilo ukupno 625.




No, koliko god u prvim danima tjedna razlike bile male, ponedjeljak je generalno »najkobniji« dan za radnike, ali neke djelatnosti imaju drugačije »zakonitosti«. Tako statistika HZZZSR-a otkriva kako se u djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i poslu klimatizacije podjednak broj ozljeda na radu lani dogodio ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom.


U djelatnosti trgovine te popravka motornih vozila radnici se najčešće ozlijede petkom. Za trgovinu, u kojoj se radi sedam dana u tjednu, gotovo redovito i prekovremeno, ne čudi da je koncentracija radnika u petak najniža. Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić poručuje kako taj sindikat stalno tvrdi kako su radnici u trgovini opterećeni.


– Za očekivati je da su petkom najveća opterećenja. Obično je to dan kada se pripremaju akcije, poput onih za umirovljenike, ili radnici pripremaju trgovinu za vikend-akcije – veli Štulić, dodajući kako radnici ne samo da su opterećeni, već su preopterećeni i pod visokim stresom.


– U trgovinama radnici imaju sve više posla, suočavaju se sa sve većim opterećenjem. Posla je sve više, a radnika sve manje. Naravno da su pod stresom, preopterećen i da zbog toga dolazi do ozljeđivanja – veli Štulić, navodeći kako bi radnici željeli odraditi sve zadatke koji se pred njih stavljaju, no vremena za to imaju sve manje. Nerijetko se stoga na poslu ostaje i nakon radnog vremena, kako bi se popunile police, posložila roba, pripremile akcije… Prema podacima sindikata, opterećenje trgovaca posebno je visoko u turističkoj sezoni, kako na obali, tako i na kontinentu. Na obali zbog većeg priljeva potrošača, dok na kontinentu trgovine rade s manjim brojem radnika jer dio njih odlazi na ispomoć u turistička područja. 


Utorkom se najčešće ozljeđuju radnici u djelatnosti prijevoza i skladištenja, kao i opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom, sanaciji okoliša.  Za zdravstvo i socijalnu skrb, posebno se ističe srijeda dok je, primjerice, ponedjeljak koban za zaposlene u prerađivačkoj industriji i građevinarstvu.G. GALIĆNajrizičnije od 9 do 13 satiNajveći broj ozljeda na mjestu rada, prema statističkim podacima, dogodi se između 9 i 13 sati, a riječ je o gotovo 34 posto svih ozljeda prijavljenih lani. Što se tiče dolazaka na posao i odlaska s posla, najveći broj ozljeda lani dogodio se na putu prema radnom mjestu odnosno u periodu od 6 do 8 sati.