Glavni motiv dolaska

Odlične najave turističkog prometa: Zahvaljujući adventskim programima, za blagdane u Hrvatskoj 10 posto više gostiju

Andrea Bralić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Glavni motiv dolazaka gostiju su sve bogatiji adventski programi diljem zemlje



RIJEKA Prema informacijama prikupljenim od strane sustava turističkih zajednica, tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana na razini cijele Hrvatske očekuje se rast turističkog prometa od 10-ak posto u odnosu na isto razdoblje lani. Glavni motiv dolazaka gostiju su sve bogatiji adventski programi diljem zemlje.


Prošle godine Hrvatska je tijekom udarnih desetak blagdanskih dana koji omogućuju spajanje dvaju produženih vikenda, od 22. prosinca 2017. do 2. siječnja 2018., zabilježila 154.000 turističkih dolazaka te 419.000 noćenja, dok se tijekom ovogodišnjeg usporedivog razdoblja očekuje više od 170.000 dolazaka te više od 460.000 noćenja. Ovakav rezultat popratit će i proporcionalno bolja popunjenost smještajnih objekata.


– Vjerujem da će to biti odličan zamašnjak i za početak sljedeće turističke godine u koju ulazimo s rekordnim najavama od preko milijardu eura investicija u turizmu – rekao je ministar turizma Gari Cappelli dok Kristjan Staničić, direktor HTZ-a ističe kako navedeni pokazatelji potvrđuju kako je Hrvatska uspješna u afirmaciji turističkih proizvoda koji nisu vezani uz ljetne mjesece što je korak naprijed prema postizanju ravnomjernije distribucije turističkog prometa.




Tijekom adventskog razdoblja, najposjećenija turistička destinacija ostaje grad Zagreb, na koji otpada približno trećina svih u Hrvatskoj ostvarenih dolazaka, kao i četvrtina ukupnih nacionalnih noćenja, čime naš glavni grad opravdava titulu najbolje adventske destinacije Europe koju je osvojio tri godine za redom.


Nakon Zagreba, tijekom božićno-novogodišnjeg razdoblja najviše turista očekuju jadranske destinacije na području Istre i Kvarnera, kao i Splita te Zadra.