Zaštita od sankcija

Ne žele više američke dolare: Ruski Rosneft namjerava ubuduće koristiti euro na natječajima za prodaju nafte

Hina

Foto Rosneft

Foto Rosneft



MOSKVA Ruski Rosneft, jedan od vodećih proizvođača i izvoznika nafte u svijetu, obavijestio je kupce da će cijene nafte u natječajima ubuduće iskazivati u eurima a ne u dolarima, kazali su trgovci u srijedu za Reuters.


Rosneft proizvodi više od 40 posto ruske nafte a u prvih šest mjeseci ove godine proizveli su ukupno 45,8 milijuna tona naftnih proizvoda, uključujući dizel, benzin, lož-ulje i petrokemikalije.


Otprilike polovinu izvezli su u zapadnu i jugoistočnu Europu te u Aziju, prema podacima objavljenim na internetskoj stranici.




Većina naftnih proizvoda namijenjenih izvozu prodaje se na natječajima a među vodećim su kupcima BP, Glencore, Trafigura, Vitol i Cetracore.


Prošle su godine izvori u redovima trgovaca za Reuters kazali da velike ruske energetske tvrtke traže od kupaca na zapadnim tržištima da se pripreme za plaćanje u eurima umjesto u dolarima.


Prošlog tjedna Rosneft je prvi puta od kupaca zatražio da koriste euro kao referentnu valutu na spot natječaju za prodaju nafte, pokazao je službeni dokument tvrtke.


U budućnosti će cijene na natječajima biti iskazane u eurima, tvrde neimenovani izvori za Reuters, dodajući da se se tim potezom kompanija želi zaštititi od mogućih novih i nepredvidivih sankcija SAD-a.


„Svi novi natječaji za izvoz naftnih proizvoda imati će euro kao valutu plaćanja”, rekao je jedan od pet izvora, potvrđujući tvrdnje ostalih.


Drugi navodi da je sve dogovoreno još prošle godine, a sada će to pokušati provesti i u praksi.


Cijene naftnih derivata na globalnim tržištima izražene su u dolarima, u skladu s globalnom trgovinom naftom, podsjeća Reuters.