Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 32° 1
Sutra: 32° 32° 1
23. srpnja 2019.
Objava Stožera

"Nakon duge i teške borbe" Uprava Uljanika se odrekla Končara: "Što se čekalo do sada!?"

Foto Pixsell/Glas Istre
Foto Pixsell/Glas Istre
Autor:
Objavljeno: 21. prosinac 2018. u 13:50 2018-12-21T13:50:09+01:00

Logično pitanje koje se postavlja je: Šo se čekalo do sada??!! Čekalo se na tjedan-dva... pet, poručili su iz Stožera za obranu Uljanika

PULA Danko Končar, odnosno njegova Kermas Energija od danas više nije izabrani strateški partner Uljanika. Uprava Uljanik grupe suočila se posljednjih dana s intenzivnim pritiskom Ministarstva gospodarstva da konačno omoguće da se cijeli proces makne s mrtve točke.

Sinoć je održan sastanak članova Uprve Uljanika s ministrom Darkom Horvatom, na kojem je još jednom jasno ponovljeno da ni posljednji pogram restrukturiranja koji je osmislila Uprava, s Končarom kao strateškim patnerom nije prihvatljiv Ministarstvu, a samim time ni Europskoj komisiji, koja bi program trebala odobriti. Ministarstvu ni ovaj put nije imalo smisla u Bruxelles slati program restruktriranja koji nema šanse za prolazak.

Neprhvatljiv i državi i EK

I državi i EK neprihvatljivo je da strateški partner u restrukturiranju sudjeluje bez značajnog vlastitog doprinosa, odnosno pokrivanja 50 posto troškova restrukturiranja, u zadnjem programu procijenjenih na oko 800 milijuna eura. Danko Končar sa svoje je strane već mjesecima ponavljao da on nije spreman u Uljanik uložiti više od 24 miijuna eura.

Ne čudi stoga što je Ministarstvo gospodarstva, po neslužbenim informacijama koje su objavili mediji, moralo zaprijetiti da će pokrenuti i stečaj 3. maja, a nakon toga i Uljanika, ako Uprava konačno ne omogući zainteresiranim investitorima ulazak u data room, kako bi mogli posložiti svoje ponude. 

Među zainteresiranim ulagačima spominje se zajednička ponuda DIV-a, u čijem sastavu djeluje Brodosplit i talijanskog Fincantierija te ukrajinskog poduzentika Vadima Novinskog, kojeg se spominje u partnerstvu s danas odbačenim Končarom. Za ulazak su navodno zainteresirani i nizozemski Damen u partnerstvu s IHC-om te australski brodovlasnik Glen Moroney, koji u prostoru Uljanika dovršava polarni kruzer.

Otvara se data room

Danas je stoga održana zajednička sjednica Uprave i Nadzornog odbora Uljanik Grupe na kojoj je donesena odluka o raskidu postojećeg strateškog patnerstva s Kermas energijom Danka Končara te ponovnom pokretanju procesa traženja i slanja poziva investitorima.

- Sukladno navedenim odlukama ovim putem pozivaju se svi zainteresirani ulagači za iskazivanje interesa za strateško partnerstvo i dokapitalizaciju Uljanika sukladno odlukama Izvanredne glavne skupštine od 16.02.2018. i Redovne glavne skupštine od 16.10.2018. Za potencijalne strateške partnere otvorit će se data room o čemu će se izvijestiti investicijska javnost.", stoji u pripćenju iz Uljanika. 

O ovim odlukama oglasio se i Stožer za obranu Uljanika, čiji je član Samir Hadžić predsjednik Nadzornog odbora Uljanika.

Čekalo se tjedan-dva, pet...

- Uljanikovci, nakon dugo vremena - objava. Nakon duge i teške borbe ovim putem obavještavamo sve zainteresirane da je, bolje rečeno da nije: Kermas energija d.d. g. Danka Končara od danas nije strateški partner Uljanika d.d. Ujedno obavještavamo sve zainteresirane da se otvara data room!

Logično pitanje koje se postavlja je: Šo se čekalo do sada??!! Čekalo se na tjedan-dva... pet. Sve daljnje informacije o ovoj temi objavit ćemo kako ih budemo dobili, poručili su iz Stožera za obranu Uljanika.

Napominju i da su dobili informacije da se očekuje da će do kraja dana svima biti isplaćene minimalne plaće.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka