36. Galijola

Posada Tare s kormilarom Marinom Lovrovićem stigla prva na cilj

Marina Kirigin

Sudionici regate na polasku iz Opatije/M. ANIČIĆ

Sudionici regate na polasku iz Opatije/M. ANIČIĆ

Pobjedničkom brodu trebalo je devet sati i tri minute za rutu od 48 nautičkih milja. Zbog jake bure jedrilo se od Opatije do Zaglava i natrag



OPATIJA Posada broda Tara s kormilarom Marinom Lovrovićem iz Jedriličarskog kluba Galeb pobjednici su 36. izdanja navigacijske regate Galijola što se ove godine zbog jake bure vozila na kraćoj ruti, dugoj oko 48 nautičkih milja, od Opatije do Zaglava i natrag do Opatije. Posada Tare regatu je završila nakon devet sati i tri minute jedrenja po jakoj buri. Ciljem pred opatijskom lukom su prošli u četiri sata i tri minute ujutro.


Nakon večernjeg starta po laganoj tramontani na svega 2-3 čvora, posade broda na putu do Zaglava dočekala je jaka bura koja je dosezala jakost od 40 čvorova. Od ukupno 14 posada koje su se pojavile na startu, njih osmero je završilo regatu, dok su druge posade zbog izuzetno jakog vjetra i teških uvjeta odustale od daljnje plovidbe. Drugi u ukupnom poretku regate bili su klupske kolege prvoplasiranih, kormilar Berislav Vranić i posada Kokona, dok su iza njih ciljem prošli posada “Bokeljke” sa skipperom Nikom Vuksanovićem iz Jedriličarskog kluba Opatija.


– Uoči regate paralelno smo pratili čak osam prognoza i odlučili promjeniti kurs plovidbe, odnosno skaratiti rutu. Na kraju se ta naša odluka pokazala pametnom jer u trenutku kada su na 40 čvorova posade okretale Zaglav, na Galijoli je izmjereno 56 čvorova. Zbog siline vjetra i udara bure neke su posade imale manja oštećenja na brodu zbog čega su odustale od regate, a četiri posada odustale su malo nakon starta ove teške i izazovne regate prekaljenih morskih vukova – rekao je Mario Šikić iz JK Opatija, kluba organizatora regate.