PH u podvodnom ribolovu

Podvodni ribolovci Strožanca iz Podstrane prvaci Hrvatske

P. N.

Pobjednički trojac

Pobjednički trojac

Stjepko Kesić, Jakov Pavić i Gorki Bratim sa barkariolom Marijom Bakotićem Zilom su tijekom petosatnog ribolova ulovili pet ugora i deset riba - tri vrane, cipla, tri šarga i tri škarpine od kojih je najteža imala 1190 grama što im je donijelo 22102 boda.



RIJEKA Podvodni ribolovci Strožanca iz Podstrane Stjepko Kesić, Jakov Pavić i Gorki Bratim sa barkariolom Marijom Bakotićem Zilom pobjednik je 25. Ekipnog prvenstva Hrvatske održanog u akvatoriju Novalje u organizaciji Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru i domaćinstvo kluba Luc iz Novalje. Kesić, Pavić i Bratim su tijekom petosatnog ribolova ulovili pet ugora i deset riba – tri vrane, cipla, tri šarga i tri škarpine od kojih je najteža imala 1190 grama što im je donijelo 22102 boda. Drugo mjesto u konkurenciji 17 ekipa pripalo je ekipi SRK Periska Ploče sa Matom Barešićem, Lukom Fatovićem i Markom Musulinom. Ribolovci Periske na vaganju su imali pet ugora te četiri ribe – trabinju, vranu i dva cipla vrijedne 14658 bodova. Ekipa Voloskog – Luka Kamenski, Saša Tomić i Marijan Veršić završila je na trećem mjestu sa 14511 bodova koliko im je donijelo pet ugora, dva cipla, brancin i dva fratra.



– Imali smo dva dana pregled u rezervnoj zoni i natjecateljski dan odradili po planu. Uglavnom smo lovili na pozicijama od 28 do 37 metara, Veršića smo ostavili da lovi u kraju gdje je ulovio dva cipla i brancina. Odluka o dubljim pozicijama je došla zato jer nismo mogli naći kamen u plićem, bila je samo trava i pijesak – rekao je Saša Tomić dodavši kako će on i Kamenski krenuti za par dana u Novigrad kako bi pripremili pojedinačno prvenstvo Hrvatske.





– Favorita skoro pa nema u Novigradu. Ja bih rekao da će prvak bili ili Roberto Mastromauro ili Boris Reinić, a za ostale ne bih rekao da je važno jesu li reprezentativci ili ne. Bit će teško i neizvjesno, a mi krećemo na pripreme šet dana ranije – dodao je Tomić.


Dva dana prije natjecanja odlučeno je da će se ipak loviti u rezervnoj zoni od Novalje do Luna zbog orkanske bure koja je bila najavljena i koja je zapuhala u noći s petka na subotu. Ribe je bilo manje nego što bi je bilo da se lovila glavna zona na sjevernoj strani Paga, no i rezervna je zona dala bogat ulov te je samo jedna ekipa bila bez važećeg ulova.



Najteži ulov imao je Anthony Kulušić (Pirka Tribunj) ugora od 11420 grama te je dobio odijeli proizvođača 4Dive. Prigodne poklone dobili su najmlađi natjecatelj Matej Njavro iz Medulina te najstariji Boris Reinić iz riječkog Lubena. Zanimljivo, Stjepko Kesić iz pobjedničke ekipe jedan je od najboljih hrvatskih podvodnih ribolovaca, a ovo mu je prvi puta da je osvojio naslov prvaka Hrvatske.


– Ne bih ni došao da me kolega Pavić nije maltetirao – rekao je Stjepko Kesić koji je već krenuo na pripreme za pojedinačno prvenstvo Hrvatske što će se za dva tjedna održati u Novigradu. 



Više o pobjedničkom ulovu rekao je legendarni barkariol glavni i odgovorni u ekipi Strožanca Mario Bakotić Zile.


– Odmah na startu smo odlučili skočiti na jednu plitku poziciju, gdje su skočila još dva ribolovca, ali je Pavić bio najuspješniji i uloviti škarpinu. Zatim smo zanemarili pozicije koje smo imali u zaštiti od bure i krenuli smo jedini na vanjske brakove gdje je bura bila strahovito jaka i stvarala dosta problema, ali to se pokazalo kao pobjednička taktika. Lovilo se na pozicijama od 26 pa sve do 38 metara. Bilo je lakše utoliko što nije bilo nikoga od konkurenata, ali more i bura su nas namučili. Pred kraj natjecanja smo se vratili na pozicije bliže obali gdje smo ulovili tri šarga, vranu i dva ugora. Zasluženo smo osvojili naslov, a posebno mi je drago jer je ovo Kesiću prvi naslov prvaka uopće u Hrvatskoj. Sada dolazi njegovo vrijeme – rekao je Zile.