Potpisan sporazum

Južnokorejski brodograditeljski div preuzima drugo najveće brodogradilište svijeta. Oboje su gubitaši

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Ako regulatori odobre spajanje, rezultat će biti opsežna konsolidacija južnokorejske brodograđevne industrije koja se već godinama bori s padom narudžbi i prekomjernim kapacitetima



SEUL Hyundai Heavy Industries (HHI), najveći svjetski brodograditelj, u petak je potpisao službeni sporazum o preuzimanju većinskog udjela u drugom po veličini brodogradilištu svijeta, lokalnom konkurentu Daewoou.


Nakon preliminarnog dogovora postignutog u siječnju južnokorejski HHI i državna Južnokorejska razvojna banka (KDB) izvijestile su u zajedničkom priopćenju kako će KDB prenijeti svoj 55,7-postotni udio u Daewoo Shipbuilding & Marine Engineeringu u novu holding kompaniju.


Nakon što bude osnovana, ta će kompanija, preliminarno nazvanom Korea Shipbuilding & Offshore Engineering (KSOE), preuzeti upravljanje trima Hyundaijevim poduzećima i Daewooom.




Prema dogovoru, Daewoo će zasada zadržati postojeću upravu.


Ako regulatori odobre spajanje, rezultat će biti opsežna konsolidacija južnokorejske brodograđevne industrije koja se već godinama bori s padom narudžbi i prekomjernim kapacitetima.


Država je proteklih godina nekoliko puta spašavala Daewoo od insolventnosti.


Hyundai Heavy Industries je pak prošlu godinu zaključio s neto gubitkom od 633 milijarde wona (569 milijuna dolara) zbog viših cijena čelika i slabije potražnje.


Njegovo povezivanje s Daewooom moraju odobriti južnokorejske vlasti, ali i regulatori tržišnog natjecanja u Europskoj uniji i u drugim zemljama svijeta, uključujući Kinu, Japan i SAD, izjavio je glasnogovornik HHI-a.


U kompaniji se nadaju da će dovršiti preuzimanje do kraja godine.