Ugovoreno sa CERP-om

INA i PPD potpisali Ugovor o dokapitalizaciji Petrokemije za 300 milijuna kuna

P. N.

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Tvrtke su uplatile ukupno 300 milijuna kuna za 30.000.000 dionica Petrokemije, svaka pojedinačno 150 milijuna kuna, nakon čega će postati većinski vlasnici Petrokemije s udjelom većim od 50 posto te pripadajućim upravljačkim pravima



ZAGREB INA i Prvo plinarsko društvo (PPD) kao investitori potpisali su s Centrom za restrukturiranje i prodaju (CERP) kao predstavnikom Republike Hrvatske Ugovor o dokapitalizaciji Petrokemije. Tvrtke su uplatile ukupno 300 milijuna kuna za 30.000.000 dionica Petrokemije, svaka pojedinačno 150 milijuna kuna, nakon čega će postati većinski vlasnici Petrokemije s udjelom većim od 50 posto te pripadajućim upravljačkim pravima.


Transakcija je provedena kroz partnersko društvo PPD-a i Ine – Terra mineralna gnojiva d.d. (TMG), koje će poslovati u skladu s potpisanim dioničarskim ugovorom. Na ovaj način izbjegnut je stečaj Petrokemije, a takvu su odluku jednoglasno podržali predstavnici dvaju najvećih dioničara u Nadzornom odboru Ine.


Cilj ove investicije jest osigurati nastavak i razvoj proizvodnje umjetnih gnojiva u Petrokemiji. Partneri će surađivati u dobroj vjeri te ulagati trud kako bi omogućili da Petrokemija bude sposobna nastaviti sa svojim aktivnostima. Stoga će se INA i PPD u narednom razdoblju usmjeriti na poboljšanje trenutnog financijskog položaja Petrokemije kroz poboljšanje proizvodnog portfelja, postizanje održivih troškova poslovanja, refinanciranje naslijeđenih dugova te daljnju optimizaciju procesa.




Predsjednik Uprave Ine g. Sándor Fasimon izjavio je: “INA je još jednom dokazala kako je stabilan i pouzdan partner Petrokemije, kao i cijelog hrvatskog gospodarstva te lokalne zajednice. Zajedno s našim partnerima možemo osigurati održivi i tržišno orijentirani razvoj poslovanja Petrokemije, na korist kompaniji i gospodarstvu.”


„Posljednjih je godina PPD značajno doprinosio održanju proizvodnje u Petrokemiji. Potpisom ugovora o dokapitalizaciji i provedbom ove transakcije, tome smo, unatoč svim poteškoćama, ostali dosljedni. Kao hrvatska tvrtka spremni smo uložiti svoje znanje i kapital u najboljem interesu Petrokemije i Kutine, a time i hrvatskog gospodarstva kojem je neophodan tehnološki i poslovni razvoj. Vjerujemo da ćemo u suradnji s našim partnerima osigurati dugoročnu opstojnost Petrokemije“, izjavio je predsjednik Uprave PPD-a g. Pavao Vujnovac.


Petrokemija je uspješno provela dokapitalizaciju – i prije isteka roka ulagatelji su upisali i uplatili 45 milijuna novih dionica, čime je kompanija prikupila 450 milijuna kuna, a kako time dolazi i do promjene vlasničke strukture, iz tvrtke su izvijestili i o promjenama u Nadzornom odboru i Upravi, koju više neće voditi Đuro Popijač već dosadašnji član Uprave Davor Žmegač, izvijestila je Hina.


Nadzorni odbor Petrokemije na današnjoj je sjednici sporazumno utvrdio prestanak mandata predsjedniku Uprave Đuri Popijaču i članu Uprave Davoru Žmegaču. Nadzorni odbor je donio odluku o imenovanju nove uprave – Davor Žmegač, predsjednik Uprave, te članovi Uprave – Krešimir Rendeli, Goran Pleše i Peter Suba. Mandat imenovanim članovima Uprave počinje teći dana 31. listopada 2018. s učinkom u 12,00 sati, izvijestili su iz Petrokemije putem Zagrebačke burze.