Oživio projekt Start

Hrpa papira više nije potrebna: U Rijeci nastala prva tvrtka osnovana u Hrvatskoj digitalnim putem

Orjana Antešić

Vijest da je Trgovački sud u Rijeci prvi probio led u tome da se i u Hrvatskoj može osnovati tvrtka praktički iz komfora vlastitog stana, bez nepotrebnih administativnih barijera i troškova, kao što je odlazak i plaćanje javnog bilježnika ili potpisivanje raznih isprava koje treba dostaviti sudu, potvrdila nam je predsjednica riječkog Trgovačkog suda Ika Mohorović



Jučer je na Trgovačkom sudu u Rijeci osnovana prva tvrtka digitalnim putem u Hrvatskoj. Dogodilo se tako da je projekt Start, koji je iniciralo Ministarstvo gospodarstva s ciljem da se još više pojednostavi ulazak u svijet poslovanja, oživio upravo u Rijeci odnosno Opatiji, s obzirom na sjedište tvrtke Fides & Ratio koja će, eto, ostati upisana kao prvo trgovačko društvo koje je u Hrvatskoj osnovano na daljinu, odnosno online.


Fides & Ratio osnovano je kao društvo s ograničenom odgovornošću i temeljnim kapitalom od 100.000 kuna.


Rijeka predvodnica


Vijest da je Trgovački sud u Rijeci prvi probio led u tome da se i u Hrvatskoj može osnovati tvrtka praktički iz komfora vlastitog stana, bez nepotrebnih administativnih barijera i troškova, kao što je odlazak i plaćanje javnog bilježnika ili potpisivanje raznih isprava koje treba dostaviti sudu, potvrdila nam je predsjednica riječkog Trgovačkog suda Ika Mohorović. Dodala je kako ih posebno veseli što se riječki sud iznova upisao kao predvodnik u realizaciji pojednostavljenih procedura osnivanja poduzeća, baš kao što je to bio slučaj prije nekoliko godina, kada se startalo sa servisom Hitro.hr.


Digitalni servis




Projekt Start digitalni je servis koji omogućava osnivanje tvrtke i pokretanje poslovanja ispunjavanjem jednog digitalnog obrasca, s bilo kojeg mjesta, unutar 48 sati. Preduvjet za online osnivanje dva najčešća oblika trgovačkih društava – društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) bile su izmjene Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sudskom registru, koje su stupile na snagu u travnju ove godine. Cilj je bio ubrzati, ali i pojeftiniti cijelu proceduru, koja je i s uvođenjem servisa Hitro.hr još uvijek ostala relativno dugačka i skupa. Zakonske izmjene omogućile su da se trgovačko društvo može praktički osnovati iz svog stana, bez troškova javnog bilježnika, uz plaćanje samo sudskih pristojbi.


Dovoljno je digitalnim putem popuniti obrasce koji se nalaze na internetskim stranicama sustava sudskog registra, aplikacija e-osnivanje, to potom dolazi na sud koje donosi odluku o registraciji. Ako je prijava uredna i potpuna, sud bi odluku o upisu u sudski registar trebao donijeti unutar pet radnih dana.