Strateški partneri

Horvat o pozajmicama 3. maja Uljaniku: ‘Kako mi poimamo, povrat nije moguć’

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Riječko brodogradilište, naime, dalo je pozajmice povezanim društvima Uljanik brodogradilištu od 505 milijuna kuna i Uljanik Poslovnim informacijskim sistemima od 45 milijuna kuna



ZAGREB Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u četvrtak je kazao da nema relevantne informacije o zainteresiranosti američkog investicijskog fonda za refinanciranje roll-up kredita Agrokora, moguće i za vlasničko restrukturiranje, te najavio da će se sastati nakon sjednice Vlade s izvanrednim povjerenikom Agrokora Fabrisom Peruškom.


Jutarnji list danas piše da je američki investicijski fond HPS Investment Partners sa sjedištem u New Yorku zainteresiran za sudjelovanje u refinanciranju roll-up kredita Agrokora vrijednog 1,06 milijardi dolara i već je u pregovorima s izvanrednom upravom koncerna. Taj list navodi i da prema nekim informacijama HPS želi sudjelovati u vlasničkom restrukturiranju Agrokora.


Ministar Horvat uoči sjednice Vlade kazao je da nema relevantne informacije o tome te najavio da će nakon sjednice imati kratki sastanak s izvanrednim povjerenikom za Agrokor Fabrisom Peruškom.




»Ono što ja znam je da se izvanredna Uprava u ovom trenutku intenzivno zalaže za refinanciranje predmetnog roll-up kredita, koji u ovom trenutku je dosta veliki uteg samom financiranju i oživljavanju Agrokora. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti u nekoliko sljedećih mjeseci. Tko će biti i na kakav način će bit odabran, siguran sam da će vam kolega Peruško pravovremeno dati sve relevantne informacije«, rekao je Horvat.


Odgovarajući na upit oko strateških partnera za Uljanik, Horvat je kazao da svatko tko može financijski pratiti restrukturiranje, može se zvati potencijalni partner.


»Svi oni eventualni partneri koji s uplatom gotovog novca neće moći pratiti proces restrukturiranja, mislim da takve ponude nećemo uopće uzimati u obzir«, izjavio je.


Na jučerašnjem ročištu na Trgovačkom sudu u Rijeci nije pokrenut stečaj u Brodogradilištu 3. maj, novo ročište zakazano je za 26. veljače, a ako sudu ranije bude dostavljena potvrda da je račun 3. maja deblokiran, postupak će biti obustavljen. Direktor 3. maja Maksimilijan Percan, pak, rekao je Sudu da postoji strateški partner koji je spreman odmah uplatiti novac da se deblokira račun.


Na upit novinara hoće li biti uplaćen novac na račun 3. Maja do 26. veljače, Horvat je izjavio da to ovisi o tome kada će Uprava odabrati novog strateškog partnera.


»Dakle, mislim da prvo moramo sjesti za stol, odnosno uprava i strateški partner, što je hitnije i brže moguće izraditi program restrukturiranja, koji će vrlo jasno pokazati izvore financiranja. To što će netko u program restrukturiranja staviti neke brojke, a iza tih brojki neće stajati relevantni izvori financiranja, takve se ponude sigurno neće uzimati u obzir, ali ako u ovom trenutku jedan od potencijalnih partnera ima namjeru i može dokazati svoju financijsku sposobnost mislim da s takvim ljudima treba sjesti za stol i počet trgovati«, rekao je Horvat.


Na upit može li Uljanik vratiti pozajmice 3. maju, Horvat podsjeća da je proces restrukturiranja u 3.maju završen 2017. godine te da »na onakav način kakav mi poimamo, povrat te pozajmice u ovom trenutku nije moguć«.


Riječko brodogradilište, naime, dalo je pozajmice povezanim društvima Uljanik brodogradilištu od 505 milijuna kuna i Uljanik Poslovnim informacijskim sistemima od 45 milijuna kuna.