Neočekivana smjena

HRVATSKA BRODOGRADNJA-JADRANBROD Ostojić smijenjen, vraća se Ruđer Friganović

Orjana Antešić

Ruđer Friganović / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Ruđer Friganović / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Iznenađenje je tim veće jer je Ostojić krajem rujna ove godine imenovan na novi petogodišnji mandat na čelu HBJ-a da bi Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) prošli petak po hitnom postupku donijelo odluku o njegovom opozivu, a  Nadzorni odbor HBJ-a danas je to i formalizirao



U vrhu Hrvatske brodogradnje-Jadranbrod došlo je do neočekivane smjene. Dosadašnji direktor Siniša Ostojić  razriješen je sa te funkcije, a na čelnu poziciju te državne tvrtke ponovno se vraća Ruđer Friganović.


Iznenađenje je tim veće jer je Ostojić krajem rujna ove godine imenovan na novi petogodišnji mandat na čelu HBJ-a da bi Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) prošli petak po hitnom postupku donijelo odluku o njegovom opozivu, a  Nadzorni odbor HBJ-a danas je to i formalizirao. 


Siniša Ostojić imao je jednu od ključnih uloga u pripremi, a sada i operacionalizaciji plana za nastavak proizvodnje u riječkom “3. maju” što u fokus stavlja pitanje koji su razlozi ovakvog kopernikanskog obrata i ekspresne Ostojićeve smjene, nepunih mjesec i pol dana nakon što je dobio povjerenje za novi mandat.U službenom objašnjenju koje nam je ponuđeno iz CERP-a navodi se kako sa Ostojićem u ovh mjesec i pol dana nije potpisan ugovor o radu “zbog različitog tumačenja Odluke o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava” čija zadnja izmjena, spomenimo i to, datira još iz 2014. godine. Siniša Ostojić prošle je srijede, zajedno sa načelnikom Uprave za industriju u MInistarstvu gospodarstva Robertom Blažinovićem,  ujedno i predsjednikom NO-a HBJ-a, prisustvovao sjednici  Gospodarsko-socijalnog vijeća Primorsko-goranske županije koja se ponovno bavila temom “3. maja”.Ni po čemu se iz Blažinovićevog istupa nije moglo zaključiti da Ostojić broji posljednje dane i sate na svojoj funkciji s obzirom na to da je, prema onom što navode iz CERP-a, iz Ministarstva gospodarstva još prošli ponedjeljak, 4. studenog stigao prijedlog za Ostojićevim opozivom.  Sam Ostojić bio je nedostupan za komentar o svojoj smjeni.