Brodoličilac

Firma mu potonula s Uljanikom: “Duguju mi milijune, odbacili su me zbog Končareva sina”

Chiara Bilić

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre

U rujnu ga je, kaže, Uljanik prisilio potpisati sporazumni raskid ugovora, da bi nakon toga, tvrdi, brodogradilište potpisalo poslovnu suradnju s firmom Tekol Trogir, čiji je vlasnik sin Danka Končara



Safet Hadžiselimović vlasnik kooperantske tvrtke Uljanik grupe Brodoličilac d.o.o. jučer je ostao bez zadnjeg radnika. Od rujna, kada je sporazumno raskinuo suradnju s Uljanikom, njegova je firma, koja izvodi radove antikorozivne zaštite metala i opreme, odnosno pjeskarenja i farbanja u hali na Otoku, u predstečaju.


Njegovi radnici nisu dobili plaće od srpnja, a naknadu za prijevoz od studenog prošle godine. Uljanik mu, tvrdi, duguje milijunske iznose.


– Gotovo je. Stjeran sam u kut bez razloga. Ja sada tonem skupa s firmom, prva je rečenica koju je Safet na jedvite jade istisnuo kroz zube drhtavim glasom, na rubu plača.


Podla igra




U rujnu ga je, kaže, Uljanik prisilio potpisati sporazumni raskid ugovora s brodogradilištem, da bi nakon toga, tvrdi, brodogradilište potpisalo poslovnu suradnju s riječkom firmom Tekol Trogir, čiji je vlasnik Nenad Končar, sin Danka Končara, potencijalnog strateškog partnera Uljanik grupe, a koja izvodi identične radove kao Brodoličilac.


To mu je, veli Safet, takoreći bilo nametnuto, uvjetovano.


– Žalosno je da jedna firma koja posluje od ’74. propadne jer se pojavila neka tvrtka iz Rijeke. Po meni je ta igra bila podla. Ne mogu razumjeti da su me samo tako maknuli, osjećam se degradirano. To je bio posljednji udarac, ja više nemam kuda, prepričava Safet.


U njegovom uredu u centru grada, na Giardinima, više nema struje, a telefon je isključen. Da bi radnicima podmirio plaće, morao je prostor staviti pod hipoteku i dignuti kredit.


Protiv Uljanika trenutno vodi sudski spor jer je, s obzirom na to da mu Uljanik nije isplatio dogovorene radove, od svibnja njegova tvrtka neprestano u blokadi.


Noćna mora


Safet sjedi za svojim stolom, u prostoriji koju je davno uredio njegov otac, a koji je firmu Brodoličilac osnovao još 1974. godine pod nazivom Antioksid. Tada je zapošljavao 300-tinjak ljudi.


Safet ju je preuzeo 1999. godine, dok je otac još bio živ, tri godine nakon što je tvrtka promijenila ime u Brodoličilac.


Ured je zamračen, Safet se drži za glavu, teško pronalazi riječi kojima bi opisao situaciju u kojoj se nalazi. U potpunosti je smeten, toliko se toga dogodilo u posljednjih nekoliko mjeseci da je izgubio korak sa stvarnošću. Sve mu, govori, izgleda kao noćna mora iz koje se ne može probuditi.