Ekološki standardi

EU mora prestati financirati projekte vezane uz fosilna goriva – ministri financija

Hina

Korištenje fosilnih goriva potrebno je postupno smanjivati/ Foto/Damir ŠKOMRLJ

Korištenje fosilnih goriva potrebno je postupno smanjivati/ Foto/Damir ŠKOMRLJ



BRUXELLES – Europska unija morala bi postupno ukinuti financiranje projekata vezanih uz naftu, plin i ugljen, zaključili su ministri financija, najavljujući ozbiljan angažman u borbi protiv klimatskih promjena.


Ministri su prošlog petka pozvali Europsku investicijsku banku (EIB) i druge globalne financijske organizacije, poput Svjetske banke »da postupno ukinu financiranje projekata vezanih uz fosilna goriva, posebno onih koji koriste kruta fosilna goriva, vodeći pritom računa o održivom razvoju i energetskim potrebama, uključujući energetsku sigurnost, zemalja-partnera«.


Time su ministri prvi puta podržali deklaraciju kojom se traži ukidanje financiranja projekata vezanih uz sva fosilna goriva. Do sada se tražilo samo ukidanje financijske potpore za elektrane na ugljen.




Politička deklaracija mora biti prihvaćena službenom odlukom odbora EIB-a koji čine predstavnici 28 zemalja EU-a.


Odluka o postupnom ukidanju obuhvatila bi više milijardi dolara vrijedne projekte koje financira EIB.


Financiranje projekata u Ukrajini, Hrvatskoj i drugim europskim zemljama partnericama možda će ipak biti nastavljeno budući da je Mađarska zatražila izuzeće. Razlog nastavka financiranja bila bi bojazan da će te zemlje u protivnom biti prisiljene osloniti se na Rusiju, napominje Reuters, pozivajući se na povjerljive dokumente.


Prošle godine EIB je financirao projekte vezane uz fosilna goriva ukupne vrijednosti gotovo dvije milijarde eura. Od 2013. godine EIB je u takve projekte uložio ukupno 13,4 milijardi eura, pokazuju bančini podaci.


EU je vodeći financijer projekata širom svijeta koji bi trebali pridonijeti rješavanju problema globalnog zatopljenja. Ironična je činjenica da Bruxelles paralelno financira i projekte vezane uz fosilna goriva zato što mnoge zemlje članice pokušavaju smanjiti ovisnost o nuklearnoj energiji i ugljenu oslanjanjem na plin, primjećuje Reuters.


Očekivalo se da će EIB u listopadu donijeti odluku o prestanku financiranja projekata vezanih uz fosilna goriva od 2020. Zbog podjela unutar bloka odluka je ipak odgođena. Pojedine su zemlje, uključujući Njemačku, Italiju i Poljsku, željele nastaviti s financiranjem plinskih projekata.Odbor EIB-a sastat će se 14. studenog a na dnevnom redu sastanka su i mjere za fosilna goriva, rekli su europski dužnosnici.