Summit triju mora

Ćorić sretan i zadovoljan američkom potporom: “Vjerujem da će LNG biti realiziran!”

Hina

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Naravno da svaki ovakav projekt ima i svoje protivnike. Međutim, vjerujemo da će neovisno o tome biti realiziran uz potporu, kao što ste vidjeli, i naših partnera iz Inicijative triju mora ali i Europske unije, rekao je Tomislav Ćorić



BUKUREŠT Hrvatski ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izrazio je u utorak uvjerenje da će projekt LNG terminala na otoku Krku biti realiziran do 2020., istaknuvši kako je taj projekt dobio jasnu potporu u Bukureštu na summitu Incijative triju mora.


LNG terminal na otoku Krku s otpremnim plinovodom (230 milijuna eura+35 milijuna eura) jedan je od 11 hrvatskih projekata koji su dobili potporu na summitu Inicijative triju mora.


»Vjerujemo da će LNG biti realiziran. Naravno da svaki ovakav projekt ima i svoje protivnike. Međutim, vjerujemo da će neovisno o tome biti realiziran uz potporu, kao što ste vidjeli, i naših partnera iz Inicijative triju mora ali i Europske unije kroz grant koji prelazi 100 milijuna eura«, rekao je u izjavi novinarima po završetku summita inicijative. Dodao je kako vjeruje da će projekt biti dovršen do 2020.




Izrazio je zadovoljstvo da je i u okviru bilateralnog sastanka između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i američkog ministra energetike Ricka Perryja izražena potpora realizaciji LNG projekta, a isto tako da joj je Perry dao potporu i na završnoj konferenciji za novinare.


Ćorić je istaknuo da LNG projekt definitivno ispunjava jedan od ciljeva inicijative, a to je diverzifikacije energetskih pravaca.


Perry je na konferenciji za novinare dao potporu LNG terminalu, istaknuvši kako nacionalna sigurnost leži u energetskoj sigurnosti.


Stoga Washington, rekao je, podupire eneregetsku diverzifikaciju kao jedan od temelja Inicijative triju mora.