Svjetska tržišta

Cijena nafte je u ovoj godini pala više od 20 posto

Hina

Reuters

Reuters



Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, pa su u cijeloj 2018. izgubile više od 20 posto, što je posljedica strahovanja ulagača da će usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava izazvati pad potražnje za energentima.


Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skliznula 3 posto, na 52,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,5 posto, na 45,30 dolara.


Zbog toga je u odnosu na početak godine cijena barela na londonskom tržištu u minusu oko 22, a na američkom otprilike 26 posto.




Od početka 2018. pa sve do početka listopada cijene su nafte stabilno rasle zahvaljujući smanjenju proizvodnje nafte od strane Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih partnera, na čelu s Rusijom, ali i naznakama stabilnog rasta globalnog gospodarstva.


Tako su početkom listopada dosegnule najviše razine u četiri godine.


No, u posljednja dva mjeseca cijene su nafte potonule više od 30 posto jer su najveći svjetski proizvođači povećali proizvodnju kako bi nadoknadili iransku ponudu na tržištu, a pokazalo se i da iranski izvoz, nakon uvođenja američkih sankcija, nije pao onoliko koliko se očekivalo.


S druge strane, zaredali su podaci koji ukazuju na usporavanje rasta globalnog gospodarstva, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za energentima.


Stoga se ulagači plaše da će ponuda ponovno biti znatno veća od potražnje, kao i prije nekoliko godina.


Zbog toga su nedavno OPEC i njegovi partneri dogovorili smanjenje proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno od početka 2019. godine. Pritom će OPEC smanjiti proizvodnju za 800 tisuća barela dnevno, a neovisni proizvođači za 400 tisuća barela.


No, ulagači se plaše da to neće biti dovoljno i da će, unatoč smanjenju proizvodnje, ponuda biti veća od potražnje, što je i dosad pritiskalo cijene.


Tim više što SAD povećava proizvodnju i učvršćuje poziciju vodećeg proizvođača nafte u svijetu zahvaljujući snažnom rastu proizvodnje iz škriljaca.


SAD trenutno proizvodi 11,6 milijuna barela nafte dnevno, više od Saudijske Arabije i Rusije, a očekuje se i daljnji rast.


U petak je tvrtka Baker Hughes objavila da je prošloga tjedna broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u porastao za 2, na ukupno 885 postrojenja, znatno više nego u istom lanjskom razdoblju, kada ih je bilo oko 770.


»Cijene su nafte pod pritiskom zbog usporavanja gospodarskog rasta i očekivanja snažne američke proizvodnje u novoj godini«, kaže Stephen Innes iz singapurske tvrtke Oanda.