Smatraju neosnovanom

Agrokor najavljuje pravne korake protiv kazne slovenskog regulatora tržišnog natjecanja od 53 milijuna eura

Hina

Foto Screenshot Instagram

Foto Screenshot Instagram

Iz izvanredne uprave u odgovoru ističu da je cijelu transakciju odradio bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić još 2016. godine, da za nju nije znao ni jedan član tadašnje uprave Agrokora te da su u izvanrednoj upravi za nju saznali tek u drugoj polovici 2017. godine



ZAGREB/LJUBLJANA Izvanredna uprava Agrokora u petak je neosnovanom ocijenila odluku slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja kojom je bivšem Agrokoru izrečena kazna od 53 milijuna eura jer toj agenciji nije u propisanom roku prijavilo kupnju slovenske punionice vode Costella, najavljujući da će poduzeti raspoložive pravne korake protiv te odluke.


Ljubljanski dnevni list “Dnevnik” danas je objavio da je slovenska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence) kaznila Agrokor s 53 milijuna eura zbog “zakamuflirane” kupnje Costella, privatne tvrtke s 30-godišnjom državnom koncesijom za punjenje izvorske vode s pripadajućim brendom “Costella”.


Ta se tvrtka godinama nalazila u problemima, a svojedobno ju je kupila tvrtka Ardeya Global iz Dubaja, navodno posredno povezana sa starim Agrokorom. Zakonom predviđena prijava koncentracije na tržištu kod slovenskog regulatora nikad nije bila obavljena, a utvrđeno je da je Ardeya Global povezana s Todorićevim Agrokorom jer je pet milijuna eura kojima je slovenska punionica bila kupljena bilo transferirano s računa Agrokor AG u Švicarskoj, prenose slovenski mediji, pozivajući se na neslužbene izvore.




Izvanredna uprava Agrokora u odgovoru na upit o toj odluci slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja navodi da je riječ o nepravomoćnoj odluci donesenoj 24. rujna 2019. godine te da ju “smatraju potpuno neutemeljenom”.


Iz izvanredne uprave u odgovoru ističu da je cijelu transakciju odradio bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić još 2016. godine, da za nju nije znao ni jedan član tadašnje uprave Agrokora te da su u izvanrednoj upravi za nju saznali tek u drugoj polovici 2017. godine.


“Cjelokupna transakcija koja se navodi u odluci Agencije odrađena je od strane jednog čovjeka i to bivšeg stvarnog vlasnika Agrokora d.d. Ivice Todorića, koji je u ime društva Agrokor AG sa sjedištem u Švicarskoj još 2016. godine potpisao sve dokumente vezane uz transakciju koja je predmet odluke. Odluku o sklapanju ugovora kao i samu provedbu istog donio je odnosno izvršio isključivo Ivica Todorić, bez znanja ili sudjelovanja bilo kojeg drugog člana tadašnje Uprave Agrokora d.d. Izvanredna uprava Agrokora je za navedenu transakciju švicarskog Agrokora AG, koja datira iz 2016. godine, saznala tek u drugoj polovici 2017. godine, a u prosincu 2017. godine nad Agrokorom AG je otvoren postupak moratorija te je od tada društvo pod nadzorom administratora/povjerenika postavljenog od strane švicarskog suda”, navode iz izvanredne uprave Agrokora.


Zbog svega toga “Agrokor d.d. će poduzeti sve raspoložive pravne korake protiv navedene nepravomoćne odluke koju iz gore navedenih razloga smatramo neutemeljenom”, zaključuje se u odgovoru izvanredne uprave Agrokora.


Inače, o mogućnosti da slovenski regulator kazni Agrokor zbog kupnje Costella, tvrtka koja ima godišnji prihod od oko milijun eura, pisali su neki hrvatski portali krajem prošle godine. Sam Todorić je krajem prošle godine za neke medije bio izjavio da je novac doista bio poslan u Dubai na račun koji je odredio prodavatelj punionice te da se radilo o legitimnoj poslovnoj transakciji za koju posjeduje dokumentaciju.


Prema pisanju slovenskih medija, slovenska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je zbog toga što kod preuzimanja Costella nije bila prijavljena koncentracija Agrokoru d.d. izrekla novčanu kaznu od 53 milijuna eura, a Ivici Todoriću kao odgovornoj osobi u Agrokoru d.d. kaznu od 5.000 eura.


Slovenski “Dnevnik” piše da je kompanija iz Dubaija za Costello bila platila tri milijuna eura, a prenosi i da je Ivica Todorić lani izjavio da je za kupnju slovenske tvrtke u Dubai poslao pet milijuna eura.


Kako se neslužbeno doznaje, kazna je određena zbog toga što švicarska tvrtka Agrokor AG nije na vrijeme 2016. prijavila preuzimanje tvrtke Alsafi Partners Ltd., iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a temeljem čega je Agrokor AG stekao sto posto udjela u tvrtki Ardeya Global Ltd., također iz Dubaija, koja je u vlasništvu imala slovenski Costello.


Agrokor AG, švicarska tvrtka zastupana po Ivici Todoriću, je u tom poslu kao kupac u svibnju 2016. godine zaključio tzv. “terminski ugovor o kupoprodaji dionica”, a slovenski regulator smatra da je tu transakciju trebao u roku mjesec dana odnosno do sredine lipnja 2016. godine prijaviti agenciji, što nije učinio.


Neslužbeno se također doznaje da je švicarski Agrokor AG formalni prijenos vlasništva nad tvrtkom Ardeya Global Ltd. uspio realizirati tek u listopadu 2018. godine te je tek tada stekao kontrolu nad slovenskim Costellom. No, u međuvremenu, još u prosincu 2017. godine je nad Agrokorom AG u Švicarskoj otvoren postupak moratorija i tu tvrtku vodi administrator kojega je imenovao švicarski sud te tvrtka od otvaranja postupka izvanredne uprave nije pod kontrolom Agrokora d.d.


Prema pisanju nekih medija, novčana kazna izrečena Agrokoru d.d. od 53 milijuna eura daleko je najveća kazna za prekršaje vezane za tržišno natjecanje u Sloveniji. Najveća do sada određena kazna odnosila se na Pop TV u iznosu 4,9 milijuna eura, ali je ona u upravnom postupku poništena, a najviše kazne su iznosile oko 150 tisuća eura, prenose mediji.