Obiteljsko nasilje

Župan požeško-slavonski pred sudom: Supruga traži naknadu jer ju je ponižavao i tukao

P. N.

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

 Ako se tijekom rasprave utvrdi da pojedini dijelovi rasprave iznose činjenice iz osobnog života optuženika, žrtve ili svjedoka, koje bi bile razlog za isključenje javnosti, sud može odlučiti za taj dio isključiti javnost, rekao je sudac.



Na Općinskom sudu u Slavonskom brodu počelo je suđenje požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću, kojeg supruga tereti za obiteljsko nasilje. Župana Tomaševića na ulazu u zgradu suda dočekali su novinari s pitanjem što očekuje od suđenja, a on im je na to odgovorio: “Dobro jutro, sve vas lijepo pozdravljam!”.


U sudnicu je stigla i Tomaševićeva supruga Mara, kao i svjedokinja Dragica Jurić. Sestra župana Tomaševića, koja je također danas trebala svjedočiti, izostala je sa suđenja zbog zdravstvenih problema, a nije se pojavio niti brat Tomaševićeve supruge Mare Tomašević.


Tomaševićev odvjetnik Željko Damjanac na početku suđenja tražio je isključenje javnosti zbog zaštite osobnog života optuženika i članova obitelji. Ovaj zahtjev sudac Slaven Vidmar je odbio.




– Ako se tijekom rasprave utvrdi da pojedini dijelovi rasprave iznose činjenice iz osobnog života optuženika, žrtve ili svjedoka, koje bi bile razlog za isključenje javnosti, sud može odlučiti za taj dio isključiti javnost, rekao je sudac.


Supruga župana Tomaševića pak istaknula je da ne namjerava odustati od kaznenog postupka. Ona traži i imovinsko-pravnu naknadu.


Mara Tomašević svog supruga, župana požeško-slavonskog, optužila je da ju je 2. listopada prošle godine tukao i verbalno zlostavljao.


U optužnici protiv župana navedeno je da je “u nakani da omalovaži svoju suprugu govorio pogrdne riječi, prijeteći joj pritom različitim zlom, a istovremeno je rukama hvatao za vrat i pljuskao, čime je kod oštećenice izazvao osjećaj straha i ugroženosti te povredu dostojanstva”.


Također, navodi se da je župan svoju suprugu, “u nakani da je tjelesno ozlijedi, udarao rukama po glavi, hvatajući je za vrat i nadlaktice, te rukama i nogom snažno odgurnuo, pri čemu je oštećenica zadobila tjelesnu ozljedu.“


Kao posljedica ovih optužbi uslijedilo je izbacivanje Alojza Tomaševića iz Hrvatske demokratske zajednice, na čijoj listi je izabran za dužnost koju obnaša. Njegova supruga u međuvremenu je na Općinskom sudu u Požegi dala izjavu kojom je povukla sve optužbe, ali sudski proces je nastavljen, jer obiteljsko nasilje goni se po službenoj dužnosti.