Izbo ju 15 puta

‘Zubima sam zagrizla oštricu da mi ne prereže grkljan’: Potresno svjedočenje žrtve bivšeg Tigra

Portal Novilist.hr

Petar Dukarić s fotografijom zbog koje je postao planetarno poznat / Photo Edina Zuko/PIXSELL

Petar Dukarić s fotografijom zbog koje je postao planetarno poznat / Photo Edina Zuko/PIXSELL



SPLIT Šokantno i potresno svjedočenje iznijela je danas na sudu žrtva Petra Dukarića, 48-godišnjeg branitelja, s čuvene ratne fotografije s grafitom ‘Guns N’ Roses’.


Dukarić je svoju 56-godišnju nevjenčanu suprugu 25. srpnja 2018. godine u njezinom domu u Kaštel Gomilici 15 puta izbo nožem dužine 11 centimetara. Pobjegao je autom, ali ga je policija kasnije uhitila u Varaždinu.


U svojim ratnim danima Dukarić je postao međunarodno poznat kao glavni lik čuvene fotografije Željka Gašparovića, snimljene krajem 1991. godine u Starom Grabovcu nedaleko Novske. Na fotografiji se vidi tada 19-godišnji Dukarić, kao vojnik 1. gardijske brigade Tigrovi, s maramom zavezanom oko čela i cigaretom u kutu usana, na tenku s protuavionskim mitraljezom.




Na kutu kuće iza njegovih leđa vidi se grafit s imenom grupe Guns N’ Roses. Od ove je fotografije kasnije napravljen i antiratni plakat, a navodno su i sami Gunsi htjeli fotografiju iskoristiti za jedan od svojih albuma.


Odbacio bocu sa šljivovicom


Dvadeset osam godina poslije, Dukariću se sudi zbog stravičnog zločina, a potresne detalje koje je njegova žrtva iznijela na sudu prenosi Slobodna Dalmacija.


– Kad sam se probudila te večeri oko 4.50 sati i išla u kupatilo, odjednom sam vidjela neku sjenu i čula zvuk trka i otključavanja vrata. On tad ulazi u sobu, odbacuje bocu s rakijom šljivovicom. Pitam ga što radi tu, kako je ušao, a on je stavio prst na usne i rekao: “Pssst, psst…, nema ti spasa”.



Bacio me je prema kuhinjskom ormaru i uhvatio rukama za vat, a u tom sam trenutku vidjela odsjaj oštrice noža iz crnog rukava trenerke… I od tad mi je jedino na pameti bilo kako preživjeti, započela je u utorak svoje šokantno svjedočenje 56-godišnja žena.


Nakon što je Dukarić nesretnu 56-godišnjakinju brutalno izbo nožem dužine oštrice 11 centimetara čija je jedna strana bila nazubljena, a druga oštra, pobjegao je vozilom te je uhićen u Varaždinu.


Skoro joj otkinuo dva prsta


– Dozivala sam upomoć, a pogledom sam samo pratila oštricu tog noža. Odgurnula sam ga, pokušala sam izbjeći ubode. Bili smo sučelice, a iza mene ormar i nisam imala gdje. Ubo me je u predjelu srca, a ja sam instinktivno lijevom rukom uhvatila oštricu noža da ne ide dublje, skoro mi je otkinuo dva prsta. A kad je krenuo nožem prerezati mi grkljan, zubima sam zagrizla oštricu. Potom me je ubo u desnu dojku i desno rame i krv je šikljala na sve strane.


Čula sam korake u stanu poviše, a mislim da je i on jer me je tad zadnji put ubo i dok sam ležala krvava kazao je: “Eto, sad si gotova, nitko ti ne može pobjeći” – ispričala je nesretna žena koja je zbog proživljene traume i straha svjedočila bez prisustva okrivljenog Dukarića kojeg su pravosudni policajci izveli van sudnice.


Ispričala je kako je s njim živjela neko vrijeme, da ga poznaje od veljače 2017. godine i da su se nakon Francuske preselili u Kaštela kako bi osnovali obitelj.


Rekla je da je po dolasku u Kaštela osjetila promjene kod Petra, da je postao ljubomoran, poseseivan, smetalo mu je što gleda televiziju i radi na kompjuteru i postao je neugodan.


Ostavio joj kokardu u autu


– Rekla sam mu da odseli i on je mirno otišao, prije toga nije nikad bio agresivan. Nakon što se odselio počeo je piti, pričati laži uokolo o mojoj djeci, meni, dovodio me u nezgodne situacije. Smetalo mu je što sam tada puno vremena boravila kod kćerke koja je bila trudna pa sam brinula o njoj.


Desetak dana prije ovoga sam mu zabranila da dolazi, ali sam osjetila njegovu pristunost jer mi je, primjerice, razbijeno vjetrobransko staklo i ostavljena kokarda, a tko bi to mogao napraviti osim osoba koja je bila u HV-u, a ja nemam nikakve veze s takvim obilježjima.


Te dane prije napada osjećala sam neki unutarnji nemir i nesigurnost, pa i taj dan kad sam bila u stanu te sam zatvorila i vrata i prozore. Nije mi ni danas jasno kako je ušao u stan kad je ključ bio u bravi. Nakon što me je izbo, stavila sam jastuk na prsa da smanjim krvarenje, gubila sam snagu, legla sam na krevet u sobi, kapci su mi postajali teški i sjećam se lic a policajaca koji su me pitanjima održavali budnom, bila sam nemoćna, emotivno je ispričala žrtva brutalnog napada.


Strah ju je, kaže, kad pomisli da će on jednog dana biti na slobodi. Boji se za svoju obitelj.


Unatoč svemu, nema PTSP


– Od događaja naovamo spoznala sam da je on izuzetno manipulativna osoba koja će učiniti sve u svoju korist po bilo koju cijenu. Ništa od njega ne tražim, samo da bude što dalje od mene, rekla je nesretna žena.


Nakon nje svjedočio je vještak psihijatar Petar Bilić iz Klinike za psihijatriju Vrapče koji je kazao da usprkos njegovom sudjelovanju u Domovinskom ratu i svemu što je prošao, kod Dukarića nisu zadovoljeni kriteriji za postavljanje dijagnoze PTSP-a.


Dukarić je spominjao da se ne sjeća svih detalja, a vještak je kazao da je amnezija isključena kao posljedica alkohola jer je nakon učina djela za koje se tereti “sam upravljao autom na dugom putu, a i opisao je taj put pa smatramo da nije bio u nemogućnosti vladati svojom voljom”.


– Amnezija je dio disocijativnog poremećaja i nastala je nakon kaznenog djela. Takvi poremećaji nastaju nakon konfliktnih ili traumatskih događaja, a kod njega je nastala nakon uhićenja. Ne možemo sa sigurnošću isključiti pokušaj simuliranja simptoma kako bi zadobio bolji položaj u sudskom postupku, ali možemo isključiti da je navedena psihotičnost dio endogenih poremećaja odnosno pravih psihotičnih poremećaja, kazao je vještak.


Suđenje se nastavlja, piše Slobodna Dalmacija.