Afera Lančić

Željka Marković puštena ranije iz zatvora: ‘Bila je angažirana u slobodnim aktivnostima’

Fiore Vežnaver

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Željka Marković imala je sve preduvjete za uvjetni otpust, kaže riječka sutkinja Loreta Sršen zadužena za nadzor nad izvršavanjem zatvorskih sankcija. Navodi se i da je promijenila stav prema kaznenom djelu i pomirila se s kaznom



RIJEKA – Željki Marković (67), bivšoj ravnateljici Direkcije za poslovne objekte Grada Rijeke, pravomoćno osuđenoj na godinu i pol dana zatvora zbog dvaju slučajeva primanja mita u velikoj koruptivnoj »aferi lančić«, odobren je uvjetni otpust i otpuštena je iz Kaznionice u Požegi, nakon što je u zatvoru provela više od godinu dana, uključujući i sedam dana u pritvoru u istrazi.


Bivša visokorangirana službenica u Gradu Rijeci otpuštena je na uvjetni otpust otprilike pet i pol mjeseci prije pune izdržane zatvorske kazne što joj teče do 23. veljače sljedeće godine. To bi značilo da je izašla na uvjetnu slobodu nakon što je iza zidina kaznionice provela otprilike sedam desetina izrečene kazne.


Rješenje o uvjetnom otpustu donio je Županijski sud u Slavonskom Brodu, na čijem se području nalazi kaznionica u kojoj je Željka Marković služila zatvorsku kaznu. Marković je puštena uz obvezu da se odmah nakon izlaska iz zatvora javi sucu izvršenja Županijskog suda u Rijeci i Probacijskom uredu. Sudu se, potvrđeno nam je, javila u ponedjeljak i jučer.


Zeleno svjetlo




Željka Marković imala je sve preduvjete za uvjetni otpust, objašnjava nam Loreta Sršen, sutkinja riječkog Županijskog suda zadužena za nadzor nad izvršavanjem zatvorskih sankcija. Po rješenju što je stiglo iz slavonskog suda, koje se temeljilo i na izvješćima iz požeške kaznionice, Željka Marković je vrlo uredno izvršavala zatvorsku kaznu, bila je odgovorna, motivirana za rad, korektna i pristojna prema službenicima, poštovala je pravila i propise, nije stegovno tretirana, bila je angažirana u slobodnim aktivnostima.


Navodi se i da je promijenila stav prema kaznenom djelu, pomirila se s kaznom. »Zeleno svjetlo« za uvjetni otpust dali su i PNUSKOK (policijski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala) i Centar za socijalnu skrb.


Hrvatsko zakonodavstvo inače predviđa da upravitelj kaznionice ili zatvora obvezno pokreće uvjetni otpust po službenoj dužnosti, i to mjesec dana prije izdržane tri četvrtine kazne zatvora zatvorenika. Postupak pokretanja prijedloga za uvjetni otpust po službenoj dužnosti je obvezan za sve zatvorenike.


No, isto tako zakonske regule kažu da se zatvorenik može otpustiti na uvjetni otpust ako je izdržao polovinu zatvorske kazne na koju je osuđen, ako se procjenjuje da neće ponovo počiniti kazneno djelo i ako na to pristaje.


Marković je na izdržavanje zatvorske kazne lani početkom rujna otišla nakon što su u dva navrata prihvaćene njene molbe za odgodu izvršenja kazne. Tražila je to i treći put, ali je tada odbijena, pa je krenula u slavonsku kaznionicu.


Željka Marković jedna je od četvero okrivljenih kojima je Vrhovni sud u ožujku 2017. godine potvrdio presudu riječkog Županijskog suda koji im je u prosincu 2013. godine izrekao kazne za više koruptivnih kaznenih djela u »aferi lančić«, dok je ukinut dio presude za dvojicu okrivljenih i za njih određeno ponovljeno suđenje. Željki Marković, koja je formalno bila pretposljednja, petooptužena, ali zapravo prva figura ove afere, potvrđena je kazna od 18 mjeseci zatvora koju joj je vijeće riječkog suda odmjerilo za dva kaznena djela primanja mita.


Zastara za inspektore


Suci Vrhovnog suda zaključili su da je vijeće riječke sutkinje Jesenke Kovačić pravilno utvrdilo da je Željka Marković, kao ravnateljica Direkcije za poslovne objekte Grada Rijeke, svjesno postupala kako bi kćeri suoptužene Biserke Gregorović, inspektorice Državnog inspektorata, omogućila javiti se na natječaj kao jedinom zainteresiranom natjecatelju za gradski poslovni prostor u Ciottinoj ulici u Rijeci, te tako izbjeći nadmetanje s drugima, odnosno postići povoljniju cijenu zakupa. Došlo je do dopune natječaja, ali ona nije objavljena u Novom listu, gdje je trebala, a za to nije ni postojala suglasnost Odjela za poduzetništvo.


Željka Marković nije postupala u interesu službe, već u interesu druge osobe, obavljajući radnje koje ne bi smjela, zaključili su i suci Vrhovnog suda, napominjući da je naložila dopunu natječaja tekstom »osim frizerskog salona«, iako je bilo zainteresiranih frizera za taj prostor.


I nakon što je poslovni prostor izlicitirala kći Biserke Gregorović, Željka Marković se i dalje osobno angažirala. Tražila je angažman svojih zaposlenika i suradnika sa čijim tvrtkama Grad Rijeka surađuje, kako bi se izveli radovi u prostoru, od kojih dio i na trošak Grada, iako je u objavljenom natječaju bila odredba da se prostor izdaje u viđenom stanju, a zakupnici su dužni urediti ga o vlastitom trošku.


Riječki sud pravilno je utvrdio da je dar (novčanik i narukvica), kojeg je Željka Marković primila od Biserke Gregorović, bio u vezi s radnjama koje je obavljala oko prostora u Ciottinoj ulici, kako bi ga dobila kći Biserke Gregorović, zaključilo je vijeće Vrhovnog suda, podvlačući da je dar primljen u tijeku punog angažmana Željke Marković, dan nakon provedene dražbe kojom je poslovni prostor dodijeljen u najam kćeri Biserke Gregorović, nakon čega se Marković i dalje angažirala, oko izvođenja radova.


Ni suci Vrhovnog suda nisu prihvatili tvrdnje Marković i suoptuženog Klasa Grdića da joj je umjetnik dao dvije slike zbog promocije njegovih radova, a ne kao mito radi omogućavanja dobivanja novog poslovnog prostora.


Vijest o uvjetnom otpustu Željke Marković stigla je nakon što su Marko Gašperov (44) i Bojan Kuprešanin (42), dvojica suspendiranih inspektora riječke podružnice Državnog inspektorata kojima se također sudilo u »aferi lančić«, definitivno eskulpirani za primanje mita.


Vrhovni sud je, zbog toga što je nastupila zastara kaznenog progona, odbio optužbu protiv inspektora, inkriminacije da su od dviju vlasnica riječkih zlatarnica, kod kojih su ranije obavili inspekcijski nadzor, kao dar primili po lančić s privjeskom. Njima se tri puta sudilo za isti slučaj, a treća, oslobađajuća presuda za njih, stigla im je poslije dviju osuđujućih presuda riječkog suda, no posljednju je prije pravomoćnosti »pojela« zastara.


Na slobodi i Gregorović


Prije Marković, uvjetni otpust iz zatvora bio je odobren i drugoj osobi koja je u procesu za »aferu lančić« bila osuđena na bezuvjetnu zatvorsku kaznu. To je Biserka Gregorović (66), umirovljena inspektorica Državnog inspektorata iz Rijeke, koja je pravomoćno osuđena na godinu dana zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti te davanja mita.


Ona se još u studenom 2017. uredno javila na izdržavanja kazne, pa upućena u Kaznionicu Požega, iz koje je uvjetno otpuštena nakon što je tamo provela gotovo devet mjeseci.