Pazio na svaki detalj

Zadranin cijelu etažu kuće uredio za uzgoj marihuane. Pogledajte kako je to izgledalo

Portal Novilist.hr

Foto MUP

Foto MUP

Marihuana uzgojena na ovaj način, posjeduje znatno povećan udjel aktivnog sastojka THC-a u odnosu na običnu marihuanu, pa je tako i njena cijena na narko tržištu znatno veća, kažu u policiji



ZADAR Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga, Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske, dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjakom sa zadarskog područja.


Izvršenom pretragom obiteljske kuće u Zadru, na gradskom predjelu Brodarica, utvrđeno je da je isti u potkrovlju kuće uredio improvizirani laboratorij za uzgoj marihuane. U tako uređenom laboratoriju, stvorio je uvjete za strogo kontrolirani cjelogodišnji uzgoj kanabisa, marihuane i to višestruko kvalitetnije od iste takve uzgojene u prirodnim uvjetima na otvorenom prostoru. Radi se najsofisticiranijom sustav za INDOR uzgoj marihuane, pronađenom na području Policijske uprave zadarske.


Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 53-godišnjak cijelu etažu kuće, toplinski izolirao, opremio s klima uređajem, grijalicama, ventilatorima, ovlaživačem prostora, sustavom za dopremanje čistog zraka, sustavom infracrvene i LED rasvjete, tajmerima za električnu energiju, mjeračima temperature i vlage, te drugom opremom koja pospješuje rast i razvoj biljaka.




Konstrukcija rasvjete i ventilacije raspoređena je na način da je iznad svake biljke bila raspoređena zasebna LED lampica s ventilatorom za hlađenje. Isto tako instalirao je sustave: za pročišćavanje vode, navodnjavanje i prehranu biljaka. Uz to navedeni je precizno vodio evidenciju o datumima sadnje, zalijevanja i prehrani biljaka kao i dozama dodanog gnojiva.


Zasadio 419 biljaka


U navedenom prostoru, osumnjičeni je tijekom mjeseca rujna i listopada ove godine, zasadio i uzgojio ukupno 419 stabljika visine od 4 do 100 centimetara, od kojih je 174 stabljike pobrao i stavio na sušenje, dok su 254 biljke u fazi rasta.


Pretragom prostora, pronađeno je svih 419 stabljika kanabisa od kojih se berbom sa svake dobije od 30 do 50 grama cvjetnih vrhova droge marihuane, što ukupno čini oko 17 kilograma po jednom uzgojnom intervalu, a na godišnjoj razini i više od 60 kilograma.


Također, uz prethodno navedenu opremu pronađeno je i oduzeto: 546 grama droge marihuane namijenjene ilegalnoj prodaji, više desetaka sjemenki kanabisa, vaga za precizno mjerenje i uređaj za vakumiranje osušene droge namijenjene daljnjoj preprodaji.



Marihuana uzgojena na ovaj način, posjeduje znatno povećan udjel aktivnog sastojka THC-a u odnosu na običnu marihuanu, pa je tako i njena cijena na narko tržištu znatno veća.


Trave za dva milijuna


Tako se cijena kilograma ovakve marihuane na ilegalnom narko tržištu procjenjuje na oko 22 tisuće kuna, a ukupna vrijednost pronađene „trave“ premašuje 350 tisuća kuna, a na uličnoj preprodaji cijena višestruko raste, tako da se gram preprodaje po 100 kuna, što u konačnici čini njenu vrijednost većom od dva milijuna kuna.


Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je pronađena marihuana bila namijenjena distribuciji na zadarskom narko tržištu.



53-godišnjak je, uz kaznenu prijavu zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, priveden pritvorskom nadzorniku PU Zadarske te će biti odveden na ispitivanje kod Općinskog državnog odvjetnika, a potomi sucu istrage Županijskog suda u Zadru.


Danas je u sjedištu Policijske uprave zadarske održana konferencija za novinare, na kojoj su o rezultatima ovog kriminalističkog istraživanja govorili načelnik PU – Anton Dražina i Bore Mršić – voditelj Službe kriminalističke policije. Na konferenciji je mnogobrojnim novinarima prikazana i videosnimka mjesta pronalaska – ilegalnog laboratorija za uzgoj.