Najavljen masovni prosvjed

Za četiri dana zakazana “ovrha” djeteta, stanovnici splitskih Pujanki spriječit će odvođenje Cesarea

Mario Matana

Nina Kuluz i njena dobra prijateljica Vanda Plazonić

Nina Kuluz i njena dobra prijateljica Vanda Plazonić

Ponovno će, kao i u lipnju prošle godine, stanovnici splitskog kvarta te svi koji podržavaju dječakovu majku Ninu Kuluz, organizirati masovni prosvjed kako bi spriječili nasilno odvođenje djeteta, temeljem sudske odluke doduše



Četiri dana prije zakazane “ovrhe” djeteta, osmogodišnjeg Cesarea Avenatija, sa splitskih Pujanki stiže poruka kako se to neće dogoditi. Ponovno će, kao i u lipnju prošle godine, stanovnici splitskog kvarta te svi koji podržavaju dječakovu majku Ninu Kuluz, organizirati masovni prosvjed kako bi spriječili nasilno odvođenje djeteta, temeljem sudske odluke doduše.


Kronologiju slučaja, odnosno svoju stranu priče, iznijeli su u prostorijama Gradskog kotara Pujanke majka Nina i njena dobra prijateljica Vanda Plazonić. Po prvi put su pokazale medijima i nalaz psihijatra prema kojem bi “provođenje ovrhe u takvim okolnostima za dijete bila trauma ravna gubitku života”.


“Takve okolnosti” su, prema psihijatru koji je vještačio Cesarea i našao kako je “emocionalno toplo i otvoreno dijete višestrukih interesa koji je u kontaktu otvoren i bez straha”, s jedne strane, no s druge “odbija uspostavu odnosa s ocem zbog evidentnih nedostatnih emocionalnih očevih kapaciteta”.




Nina Kuluz je pobjegla od supruga Alessandra Avenatija iz okolice Torina, bez njegovog znanja prije više od sedam godina noseći malenog Cesarea. Tvrdi kako je zlostavljao te je bio alkoholičar, zbog čega je i ranije (dva puta) dolazila roditeljima u Split no vraćala se vjerujući njegovim obećanjima. Treći put više nije željela.


– Nina se odmah po dolasku u Split, 11. travnja 2011. godine, javila Centru za socijalnu skrb i prijavila razloge odlaska odnosno zlostavljanje partnera. Centar je taj dokument navodno izgubio – početnu fazu je prepričala Plazonić, a Kuluz je dodala kako su joj u Centru tada kazali “da se neće valjda radi njenog djeteta raditi međunarodni incident s moćnom Italijom”. Imaju i dopis talijanskog senatora Alda di Biagia koji je upozorio hrvatsku stranu kako je Alessandro Avenati “neugledna osoba i alkoholičar”, tvrdi Plazonić.


No, institucije – pravosudne i druge – nisu stale na stranu Nine Kuluz: dodijeljeno je zajedničko skrbništvo, ali u Italiji jer je dječak i njihov državljanin.


– Po nalogu suda Cesareov otac je imao pravo na ukupno 108 dana druženja sa sinom. Znate li koliko je od toga iskoristio? Tri dana! Toliko se trudi pravnim sredstvima doći do Cesarea iako ne pokazuje nikakvu volju za očinstvom zbog čiste pakosti – složila se s novinarima Nina Kuluz.


Prijavili su sutkinju na Općinskom sudu u Splitu zbog kontradiktornosti jer je, iako konstatirajući Avenatijev “manjak roditeljskog kapaciteta”, ipak donijela odluku o ovrsi. Na temelju odluka talijanskog suda te kasnijih potvrda te odluke od strane hrvatskog pravosuđa.


U međuvremenu je Nina s dječakom četiri godine “nestala”, odnosno pobjegla u BiH, zbog čega je i u Hrvatskoj protiv nje pokrenut kazneni postupak. U Italiji je inače osuđena na tri godine i četiri mjeseca zatvora nepravomoćno, zbog čega se mora javljati svako dva tjedna – termin za javljanje talijanskim policajcima je upravo u srijedu u 17 sati, dok je ovrha zakazana za 9,30 u Splitu.


U međuvremenu je, ponovno prema mišljenju psihijatra od 29. siječnja ove godine, “Cesarevo duševno i tjelesno stanje bitnije narušeno”. “Za mene više neće biti ljubavi i pažnje”, kazao je dječak psihijatru koji apelira na odgodu situacije koja može biti izvorom novog stresa.