Suđenje Smiljani Srnec

Vještaci progovorili o tajni škrinje u Palovcu: ‘Na čarapi pronađen i trag nepoznate muške osobe’

Hina

Foto Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

Foto Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

Marko Krešimir Abramović, samostalni vještak bioloških i kontaktnih vještačenja, također je potvrdio nalaz DNA analize brisova i krvi s najlonskih čarapa kojima je žrtva bila vezana, vrećica gumene rukavice, desne nadlaktice, desne i lijeve šake te s noktiju žrtve



 Iskazima vještaka u ponedjeljak je na Županijskom sudu u Varaždinu nastavljeno suđenje Smiljani Srnec zbog ubojstva sestre Jasmine Dominić 2000. godine, čije je tijelo 19 godina bilo sakriveno u zamrzivaču u obiteljskoj kući u Palovcu.


Pred sucem Tomislavom Brđanovićem iskaz su dali vještaci iz Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja »Ivan Vučetić«, Željko Sekulić i Marko Krešimir Abramović.


Glavni vještak za daktiloskopiju i identifikaciju Željko Sekulić potvrdio je nalaze vještačenja na ukupno pet PVC vrećica u koje je bilo zamotano tijelo žrtve te na fragmentu ružičaste boje. U nalazu je naveden pronalazak tri traga papilarnih linija na vrećicama, od kojih je za jedan utvrđeno da je s jagodice palca desne ruke okrivljene Smiljane Srnec. Druga dva traga nisu upotrebljiva jer ne sadrže dovoljan broj individualnih anatomskih karakteristika.




Na upit zamjenice županijske državne odvjetnice Irme Bagarić s kojeg su dijela tijela vrećice, Sekulić je kazao da su, prema zapisniku međimurske policije, s glave žrtve.


Marko Krešimir Abramović, samostalni vještak bioloških i kontaktnih vještačenja, također je potvrdio nalaz DNA analize brisova i krvi s najlonskih čarapa kojima je žrtva bila vezana, vrećica gumene rukavice, desne nadlaktice, desne i lijeve šake te s noktiju žrtve.


Naveo je da je na čarapi kojom je bila vezana vrećica na glavi žrtve pronađen miješani DNA profil s »iznimno snažnim dokazom» da je riječi o pokojnoj Jasmini Dominić i okrivljenoj Smiljani Srnec, a na vrećici »umjereno snažan dokaz» da su tragovi Jasmine Dominić, Smiljane Srnec, majke Katarine Dominić i nepoznate muške osobe.


Abramović je kazao i da su tragovi na čarapama iz kožnih stanica, a na komadiću gumene rukavice iz krvi Jasmine Dominić ta da na tom komadiću nije pronađen biološki trag okrivljene.


U nastavku rasprave u ponedjeljak će iskaz dati i vještaci iz Klinike za psihijatriju Vrapče.


Smiljani Srnec, rođenoj 1974. godine, sudi se za ubojstvo sestre Jasmine Dominić, rođene 1977. godine. U optužnici se navodi da je tijekom ljeta 2000. Srnec u obiteljskoj kući u Palovcu zadala sestri najmanje pet snažnih udaraca tvrdim predmetom u glavu i nanijela višestruke prijelome kostiju u području glave od kojih je preminula te da je tijelo potom sakrila u zamrzivač.


Jasminin nestanak prijavljen je 2005. godine, a međimurska policija 16. veljače ove godine zaprimila je dojavu iz Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije da je u Palovcu, u Novoj ulici, u kući pronađen leš tada nepoznate osobe. Istoga dana, u večernjim satima, uhićena je Jasminina sestra Smiljana Srnec, koja je otada u istražnom zatvoru.