Hrvatska posla

Ugostitelji htjeli “bržim putem” do dozvola pa nasjeli krivotvoritelju

Vanja Vesić

Od ranije poznati prevarant Dražen Feliks prevario je ovog puta troje zagrebačkih ugostitelja i obrtnika »sredivši« im potpuno bezvrijednu dokumentaciju, poput radnih i sanitarnih dozvola



ZAGREB  Policija je uhitila i dovela u pritvor Dražena Feliksa (48) od ranije poznatog prevaranta i krivotvoritelja koji je osumnjičen da je nasamario troje zagrebačkih ugostitelja i obrtnika obećavši im »sređivanje dozvola« za rad. Naivni ugostitelji povjerovali su slatkorječivom Feliksu i umjesto pravih papira dobili potpuno lažnu i bezvrijednu dokumentaciju, poput radnih i sanitarnih dozvola, dakako za novce. Lakovjernim ugostiteljima »digao« je preko 50 tisuća kuna od veljače do studenoga prošle godine nakon što su pomislili da će »kraćim putem« doći do dozvola. Pretpostavlja se da su ugostitelji shvatili prijevaru tek nakon što su im u redovnoj kontroli poslovanja pokucali na vrata inspektori. Papiri »mačka« Feliksa kod inspektora nisu prošli. Tek onda im je postalo jasno koga su to počastili pićem.


   Dovršenim kriminalističkim istraživanjem V. Policijske postaje Zagreb utvrđeno je da je lani tijekom veljače Feliks na ovaj način prevario voditelja jednog zagrebačkog restorana J.Č. (53). Policija je utvrdila da je 53-godišnjak pristao da mu Feliks sredi sanitarnu knjižicu s potvrdom Zavoda za javno zdravstvo kako bi mogao raditi u restoranu. Po svemu sudeći, ispada da je radnik imao neki ozbiljan ili manje ozbiljan problem, a da je Felix »vezom« u javnom zavodu mogao srediti papire.


   U rujnu iste godine osumnjičeni prevarant »upecao« je i 25-godišnjeg obrtnika M.S. kojem je obećao izdavanje ugovora o zakupu ugostiteljskih kućica za vrijeme božićnih blagdana u centru Zagreba. Naivni 25-godišnjak povjerovao je da Feliks ima nekog »pajdu« ili tetku u Zagrebačkom holdingu i platio mu na ruke čak 45 tisuća kuna. Zauzvrat je dobio krivotvoreni ugovor s kojim su se inspektori mogli samo sprdati.




   Dva mjeseca kasnije naletio je na novu žrtvu, 38-godišnju poduzetnicu T.T. I ona je htjela ugostiteljsku dozvolu »nabrzaka« za katolički blagdan, a Feliks joj je obećao da će sve biti uređeno, za cijenu koja je u odnosu na onu za prethodnog nesretnika bila prava sitnica – šest tisuća kuna, po blagdanskoj tarifi. Istog mjeseca naivnoj 38-godišnjakinji predao je krivotvorene potvrde i knjižice među ostalim i sanitarnu potvrdu s krivotvorenim žigom. Policija ga sad tereti za dvije prijevare i četiri krivotvorenja isprava na štetu tri osobe. Inače, ovaj 48-godišnjak bio je osuđen na dvije godine zatvora zbog sudioništva u krivotvorenju dokumentacije za utaju poreza zajedno s Ramom Dedićem, bizarnim likom s domaće političke estrade koji se »promovirao« nakon što je bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću javno poklonio neku sliku, utvrdilo se kasnije – ukradenu