Opasan

Ubojica tražio da se brani sa slobode: Pucao je iz bezobzirne osvete

Fiore Vežnaver

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Sud nije uvažio žalbu Senjanina Ivana Tomljanovića (65), pa će suđenje zakazano za listopad dočekati u pritvoru. Optužen je za ubojstvo Tomislava Lopca (38) i dva pokušaja ubojstva



RIJEKA  Vijeće Županijskog suda u Rijeci produžilo je za još dva mjeseca istražni zatvor Ivanu Tomljanoviću (56) iz Senja,  optuženom za teško ubojstvo i dva pokušaja teškog ubojstva, delikte počinjene  kada je prošlog ljeta pucao u senjskom diskoklubu Konoba. Tomljanoviću – optuženom  da je iz bezobzirne osvete ubio 38-godišnjeg Tomislava Lopca, redara u klubu, te iz bezobzirne osvete htio lišiti života još dvojicu, 28-godišnjeg Josipa Mesića i 27-godišnjeg Tina Rončevića – početak suđenja zakazan je za kraj listopada.


Tomljanoviću je produžen pritvor nakon što je Vrhovni sud sredinom lipnja kao neosnovanu odbio njegovu žalbu na ranije dvomjesečno produljenje istražnog zatvora u postupku nakon podignute optužnice, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti ili dovršiti pokušano kazneno djelo. 


Tragični događaj


U žalbi je Tomljanović osporavao argumente za daljnji pritvor, navodeći da je dosad neosuđivan, a da njegovo ponašanje u vrijeme događaja ukazuje na alkoholiziranost i mogući mentalni poremećaj, kratki spoj u psihi, prepast te smanjenu ubrojivost, ili čak neubrojivost. Tomljanovićev odvjetnik je u žalbi naglašavao da je moguće da se radilo o njegovoj rastrojenosti, a ne promišljenoj bešćutnosti i visokom stupnju kriminalne volje, kako se navodilo u sudskom rješenju. Obrana je osporavala i opasnost od dovršenja pokušanih kaznenih djela, kao i zaključak vezan  za činjenicu da je kod  njega pronađena veća količina streljiva.




No, suci Vrhovnog suda zaključili su da i dalje postoje osobite okolnosti koje upućuju na opasnost da će optuženik, nađe li se na slobodi, ponoviti kaznena djela ili dovršiti pokušana, zbog čega mu je pravilno produžen pritvor.


Tomljanović je ranije, smatrajući da su mu pritvaranjem prekršena prava, podnio i ustavnu tužbu, ali je također dobio odbijenicu. 



Nesretni Lopac molio je Tomljanovića da ga ne ubije, no ovaj mu je sarkastično odgovorio »Što se sad ne smiješ!« i pucao čovjeku u glavu



Tragičan slučaj u senjskom diskoklubu zbio se rano ujutro 16. rujna prošle godine, a prema navodima optužnice riječkog Županijskog državnog odvjetništva, do krvoprolića je došlo nakon što je Josip Mesić od Tomljanovića tražio da napusti diskloklub. Tomljanović se za pomoć obratio redaru Lopcu, tražeći od njega da ga zaštiti, a on mu je rekao da ga pusti na miru i ode van. Tomljanoviću je tada ponovo prišao Mesić i opet tražio da izađe iz kluba, te ga nogom udario u stražnjicu.


Naoružan do zuba


Pao je na pod, a prisutni u klubu počeli su se smijati. Tomljanović je nakon toga, prema službenoj rekonstrukciji događaja, otišao u svoj stan te uzeo revolver »Smith & Wesson« i pištolj »HS«, s većom količinom streljiva. Tako naoružan vratio se u Konobu, s ciljem da – kako tvrdi tužiteljstvo – usmrti osobe koje su ga potjerale iz kluba i pritom mu se smijale. 


Već na ulazu u diskoklub počeo je pucati. Senjanin je prvim hicem pogodio u grudi Mesića, koji je zatim uspio pobjeći iz kluba. Napadač je nastavio pucati prema Tomislavu Lopcu koji se srušio na pod. Tomljanović se tereti da mu je prišao i, unatoč tome što ga je Lopac molio da ga ne ubije, u njega ispalio još metaka, od kojih jedan i u glavu, uz riječi: »Što se sad ne smiješ!? ‘Ajde me sad istjeraj van!«


Tomljanović je nakon toga nastavio hodati diskoklubom s oružjem u rukama, tražeći one koji su ga tjerali. Ponavljao je: »Tko će mi se smijati, tko će mi se rugati?« Kada je uočio Tina Rončevića kako ide prema izlazu iz kluba, ispalio je metak kojim ga je pogodio u lijevo bedro, a zatim i drugi koji ga je pogodio u desni kuk. Rončević je pao, pa je Tomljanović stao iznad njega i pucao mu u glavu. Tomljanović je zatim izašao iz kluba, ali ga je zaustavio jedan građanin koji ga je srušio na tlo i zadržao do dolaska policije. 


Nesretni Tomislav Lopac, pogođen s ukupno šest metaka, zadobio je smrtnonosne ozljede od kojih je preminuo na mjestu događaja, dok su Mesić i Rončević teško ranjeni.