Presuda Dini Kulišeku

UTRKA S VREMENOM Opasni ubojica iz Dramlja bit će pušten na slobodu 13. travnja u 19.20 sati?

Fiore Vežnaver

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Vrhovni sud svoju će odluku dostaviti strankama za koji tjedan. Potvrdi li presudu riječkog suda, Kulišek ima pravo na još jednu žalbu koja mora biti riješena za šest mjeseci kada mu istječe maksimalni rok za pritvor

RIJEKA Sjednica vijeća sudaca Vrhovnog suda jučer je održana, ali još nema odluke potvrđuje li se, preinačuje ili možda ukida presuda riječkog Županijskog suda iz studenog prošle godine kojom je na 38 godina zatvora osuđen Dino Kulišek (26) iz Dramlja, zbog masakra hladnim oružjem u stanu u Crikvenici, ubojstva 22-godišnjeg Ivana Jagodića i pokušaj ubojstva njegove djevojke, tada 19-godišnje Meriem Demo, kojima je nožem zadao ukupno 60-ak ubodnih i reznih rana.Suština je to stanja stvari nakon jučerašnje sjednice u Vrhovnom sudu, sazvane u povodu žalbi na presudu riječkog suda, na koju se žalilo i tužiteljstvo, i Dino Kulišek, i njegova obitelj, a pojedinačne žalbe podnijela su i dvojica Kulišekovih odvjetnika.

Ogorčena obrana




Odgovora na krucijalno pitanje, kakva je odluka sudaca Vrhovnog suda, zasad nema, a upućeni u problematiku navode da bi presuda ili rješenje Vrhovnog suda, ovisno o tome da li se presuda potvrđuje ili ukida, u pismenom obliku trebala biti dostavljena strankama za koji tjedan.


– Pojedinačne kazne, a posljedično i jedinstvena kazna za dva kaznena djela, preniske su, napomenula je jučer u svom obraćanju sucima Vrhovnog suda Mirta Kuharić, zamjenica glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske. Pledirala je za strožu kaznu, jer smatra da olakotne okolnosti nisu imale toliku prevagu, da bi mu se moglo izreći »samo« 38 godina zatvora (Kulišek može maksimalno dobiti 50 godina).


– Ogorčen sam načinom na koji je dr. Darko Labura iz Psihijatrijske bolnice Ugljan proveo četvrto vještačenje, vrlo je problematično, konstatirao je pak u svom obraćanju Kulišekov branitelj, odvjetnik Goran Marjanović. On i drugi Kulišekov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković vrlo su se kritički postavili – kao i u žalbama u kojima su pledirali za to da se presuda ukine, prema pojedinim dijelovima presude riječkog suda, a posebno prema zaključcima dvoje psihijatrijskih vještaka, dr. Darka Labure i dr. Tije Žarković Palijan iz Neuropsihijatrijske bolnice Popovača, koji su obavili dva nadvještačenja i bili presudni za zaključak da je Kulišek bio ubrojiv u vrijeme zločina i ovakvu presudu.


Još šest mjeseci




Jučerašnja sjednica održana je u sjeni okolnosti da Kulišek u slučaju da suci Vrhovnog suda ukinu presudu (što se prošlog proljeća već dogodilo), izlazi na slobodu po sili zakona za 25 dana. Napomenuli su to za Novi list riječki odvjetnici, specijalizirani za kazneno pravo, koji objašnjavaju da u ovom slučaju ponovno ukidajuće presude istražni zatvor može trajati maksimalno četiri godine i devet mjeseci. To bi značilo da, ukine li Vrhovni sud i drugu presudu riječkog suda i slučaj vrati na ponovno suđenje, Kulišek 13. travnja, u 19.20 sati, mora biti pušten na slobodu. U slučaju da bude potvrđena osuđujuća presuda riječkog suda (u ovom smislu može se smatrati i preinaka presude riječkog suda, da primjerice kazna bude smanjena ili povišena za koju godinu), zakonske regule kažu da se Kulišeku, s obzirom na to da ima pravo na još jednu žalbu, maksimalno vrijeme u kojem može biti u pritvoru produžuje za još šest mjeseci. U praksi to dalje znači da do 13. listopada ove godine presuda mora biti pravomoćna, da se do tada mora i riješiti i drugi žalbeni postupak, a da Kulišek pravomoćnost presude dočeka u pritvoru.