Vrhovni sud

UKUPNO 33 GODINE ZATVORA Potvrđena presuda riječkog suda dilerima 80 kilograma marihuane

Fiore Vežnaver

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Kazne je riječki Županijski sud u svibnju ove godine izrekao desetorici optuženih za nabavu, krijumčarenje ili prodaju najmanje 80 kilograma marihuane što je stizala iz BiH



RIJEKA Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je kazne od ukupno 33 godine zatvora koje je riječki Županijski sud u svibnju ove godine izrekao desetorici optuženih za nabavu, krijumčarenje ili prodaju najmanje 80 kilograma marihuane što je stizala iz BiH.


Prvooptuženi Marin Jurković iz Delnica, rodom iz Stolca (BiH), tako definitivno mora odslužiti devet godina zatvora. On je na ovom procesu dobio najveću zatvorsku kaznu, čemu je zaslužna činjenica da mu je kao utvrđena uzeta ranija kazna od pet godina zatvora koju je dobio zbog istog kaznenog djela te mu je opozvan uvjetni otpust kojim je pušten s izdržavanja te kazne više od godinu dana ranije pa mu je na kraju izrečena jedinstvena kazna od devet godina zatvora. Ispostavilo se da se upleo u ovaj slučaj tek koji dan nakon što je pušten na uvjetni otpust s izdržavanja ranije višegodišnje kazne zatvora zbog sličnih inkriminacija.


Suci Vrhovnog suda potvrdili su, uz ostalo, i dio presude vijeća sutkinje Ike Šarić kojom su najbolje prošla trojica (Sandi Pajković iz Pule te Krešimir Budimir i Krešimir Šamadan iz Splita) koja su dobila po godinu dana zatvora, a kazna im automatski pretočena u rad za opće dobro, po ključu: jedan dan zatvora – dva sata rada, što iznosi ukupno 730 sati rada.




Prihvaćen dio žalbi 


Svima osuđenima na zatvorske kazne u njih im se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i na izdržavanju kazne, a najviše Marinu Jurkoviću, oko sedam godina, što znači da mu ostaje za odslužiti dvije godine. Njegovom ocu Mirku uračunavaju se oko tri godine provedene u istražnom zatvoru pa mu je još za odslužiti pet godina.



U optužnici USKOK-a precizira se niz slučajeva prodaje droge, među ostalim i četiri u kojima je marihuanu kupio prikriveni istražitelj hrvatskog MUP-a. Prvi takav slučaj dogodio se u lipnju 2014. godine na parkiralištu restorana na Paduljskom putu u Puli. Buršić i Pajković su prikrivenom istražitelju predali deset paketa marihuane, otprilike i tolike ukupne težine, za što je tajni agent Mirku Jurkoviću platio 15 tisuća eura. Prikriveni istražitelj kupio je drogu od optužene skupine i u srpnju te godine u Kastvu. Oko deset kilograma marihuane predao mu je Proleta, a za to je također platio 15 tisuća eura. Skupina je prikrivenom istražitelju dvaput prodala drogu 7. studenoga 2014. godine. Najprije je oko 10 sati u Lučicama Marin Jurković predao oko pet kilograma marihuane policijskom agentu. Kupoprodaja oko deset kilograma marihuane dogodila se tri sata kasnije u Sobolima, agentu su deset paketa dali Proleta i Mirko Jurković.



Ipak, Vrhovni sud je prihvatio dio žalbi Josipa Prolete, Mirka Jurkovića i Patrika Buršića vezanih za onaj dio presude riječkog suda koji je odredio da im se na ime »proširenog oduzimanja imovinske koristi« (u biti, riječ je o novcu što je pronađen kod njih) oduzima ukupno oko 125 tisuća kuna, preračunato u hrvatsku valutu, a najveći dio toga od Mirka Jurkovića, te je ukinuta ta prvostupanjska odluka. Oko pitanja oduzimanja imovinske koristi došlo je do promjene zakonske regulative, a po sada važećem zakonu nisu ispunjene pretpostavke za ovo »prošireno oduzimanje imovinske koristi« od trojice. No, s druge strane, potvrđena je odluka riječkog suda kojom je većina osuđenih, među kojima su upravo ova trojica, dužna platiti određene iznose na ime koristi postignute deliktima vezanim za drogu, u ukupnom iznosu od oko 180 tisuća kuna, preračunato u domaću valutu. Najviše – protuvrijednost od 5.250 eura – treba u državni proračun uplatiti Krešimir Šamadan, a iza njega slijedi Proleta s 4.650 eura.


Oduzima se vectra 


Svotu od ukupno više desetaka tisuća kuna osuđeni će biti dužni platiti i na ime troškova postupka i odvjetnika. Potvrđeno je, među ostalim, i da se prvooptuženom Josipu Proleti, bivšem policajcu, oduzima opel vectra, automobil s prerađenim plinskim spremnikom u koji je skrivana droga, kojim je marihuanu iz BiH prebacivao u Hrvatsku.


Na presudu riječkog Županijskog suda, izrečenu 5. svibnja ove godine, žalili su se i optuženici i USKOK. Prijedlozi okrivljenika išli su od toga da im se izrekne blaža kazna do toga se presuda ukine, uključujući i odluka o oduzimanju imovinske koristi, i slučaj vrati na ponovno suđenje. USKOK je pak tražio oštrije kazne za dvojicu s dna liste okrivljenika, dvojicu Krešimira, kojima je kao kazna izrečen rad za opće dobro. Vrhovni sud je na kraju prihvatio žalbe samo u vezi oduzimanja imovinske koristi. Suci Vrhovnog suda zaključili su kako su kazne svoj desetorici primjerene.


»Prvostupanjski sud je u odnosu na sve optuženike ispravno utvrdio činjenično stanje u pogledu okolnosti, i otegotnih i olakotnih, relevantnih za proces individualizacije odluke o kazni«, napominje se u presudi Vrhovnog suda, koji smatra da je riječki sud primjereno individualizirao kazne svakom od optuženika. Nisu prihvaćeni stavovi pojedinih okrivljenika da je vijeće sutkinje Ike Šarić precijenilo značaj nekih otegotnih okolnosti, a da, s druge strane, nisu dovoljno cijenjene olakotne okolnosti.