Suđenje Mati Stjepanoviću

UBOJSTVO U NOVOM Udario ga je barskom stolicom u glavu, ali ne osjeća se krivim za njegovu smrt

Fiore Vežnaver

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Mati Stjepanoviću (38) sudi se da je u novljanskom kafiću teško ozlijedio 68-godišnjeg Žejka Bunetu koji je pet dana kasnije umro u bolnici. Prijeti mu od tri do 15 godina zatvora



RIJEKA Razumio sam optužnicu. Ne smatram se krivim – izjavio je Mato Stjepanović (38) iz Novog Vinodolskog, kojem je jučer u riječkom Županijskom sudu počelo suđenje pod optužbom da je prije godinu i pol dana u novljanskom kafiću teško ozlijedio 68-godišnjeg sugrađanina koji je pet dana kasnije umro u bolnici. Stjepanović se tereti za »tešku tjelesnu ozljedu s posljedicom smrti«, kazneno djelo za koje mu prijeti kazna od tri do petnaest godina zatvora.


Fizički obračun, što je za ishod imao smrt 68-godišnjeg Željka Bunete iz Novog Vinodolskog, dogodio se 16. studenog 2017. godine, oko 17 sati, u novljanskom caffe baru »Grotte«. Stjepanović je optužen da je delikt počinio u situaciji u kojoj je između njega i Bunete došlo do verbalnog i fizičkog sukoba. Rekonstrukcija događaja je pokazala da je Buneta šakom udario u zatiljak (stražnji dio glave) Stjepanovića, nakon čega je Stjepanović dohvatio drvenu barsku stolicu i njome udario Bunetu u glavu.


Buneta je pao na pod, na leđa, pa hitno odvezen u bolnicu, ali je pet dana kasnije umro u riječkom KBC-u, unatoč naporima liječnika da mu spase život. Ispostavilo se da je u sukobu u kafiću zadobio vrlo teške ozljede, prijelom baze lubanje i nagnječenje mozga, između ostalog. Stjepanovića riječko Županijsko državno odvjetništvo tereti da je »olako smatrao« da po Bunetu neće nastupiti smrtna posljedica.


Trzavice i vrijeđanje




Novljanin, koji je kritične večeri radio kao konobar u kafiću »Grotte«, u svom svjedočenju se jučer prisjetio kako se eksces dogodio barem sat vremena nakon što je Buneta u lokal stigao s jednim muškarcem, a Stjepanović nešto kasnije ušao sam. U vrijeme sukoba u kafiću su bila ukupno četiri gosta. Svi su pili alkohol, Buneta vino, a Stjepanović gemišt. Prema riječima konobara, atmosfera se naelektrilizirala kada se Buneta počeo lagano prepirati s muškarcem s kojim je došao.


– Pričali su o nečemu otprije 30-40 godina – objasnio je konobar sudskom vijeću, dodajući da su se Buneta i njegov dotadašnji kompanjon zatim razdvojili za šankom, a onda je Bunetinom kompanjonu prišao Stjepanović.


– U jednom trenutku došlo je do neke trzavice, vrijeđanja – konstatirao je 41-godišnji konobar, pojašnjavajući da je Buneta vrijeđao svog ranijeg kompanjona. U trenucima što su uslijedili


Buneta je opsovao majku Stjepanoviću, nakon čega je došlo do naguravanja između dvojice.


– Nakon toga je Buneta otišao u WC, a kada se vratio opalio je odostraga šakom u glavu Stjepanovića. Uslijedilo je naguravanje dvojice, a jedan od gostiju je priskočio i rastavljao ih. Ja sam stajao na kraju šanka, već se sve bilo smirilo, kada sam vidio stolicu u zraku. Mato je dignuo stolicu, krenuo u smjeru mene i Bunete, koji je stajao malo iza mene. Zamahnuo je stolicom, ja sam se uspio sagnuti, a stolica je pogodila Bunetu u glavu.


Kada sam se trenutak kasnije okrenuo prema njemu, vidio sam kako leži na podu, na leđima. Gost koji ih je prije razdvajao opet je priskočio u pomoć. Okrenuo je Bunetu na bok, učinio sve da se ne uguši, a ja sam nazvao Hitnu pomoć – prisjećao se konobar. Priznao je da su, kada je stigla doktorica Hitne, svi u lokalu rekli joj da je Buneta pao, da su tada prešutjeli ono što se zapravo dogodilo.


Pogrešne informacije


Supruga smrtno stradalog u svom je svjedočenju rekla da se kritičnog dana vratila iz trgovine kući oko 10-11 sati, te zatekla muža koji je sjedio za stolom i čekao ju.


– Kazao mi je da se ide ošišati. Nikada se više nije vratio kući – konstatirala je 73-godišnja supruga Željka Bunete. Objasnila je da ju je navečer tog dana, u vrijeme TV-dnevnika, posjetila vlasnica kafića »Grotte«, te joj rekla da se ne treba plašiti, da joj je suprug odvezen u bolnicu, jer ga je »uhvatilo srce«. Supruga stradalog je napomenula da je, nakon što su i ona i vlasnica lokala telefonom zvale bolnicu, dobila informaciju da Buneta nije imao problem sa srcem, nego da je dobio udarac u glavu, da ima krvarenje u mozgu.


Žena tragično umrlog navela je da joj je vlasnica lokala u prvom navratu rekla da joj je muž, koliko ona zna, zapeo za ukrasna kolica u kafiću i pao, od srca.


– No, dan kasnije došla je rano ujutro kod mene, uplakana. Molila je da joj oprostim na onome što je dotad rekla, jer da je dobila informaciju da je u kafiću ipak došlo do naguravanja i tučnjave – prisjetila se supruga poginulog, pojašnjavajući da su joj kasnije kćer i zet rekli da je Željko udaren stolicom. Još kasnije, kada joj je muž umro i ljudi joj izražavali sućut, niz osoba joj je također reklo da je nesretnik udaren stolicom u glavu.


Vijeće riječkog Županijskog suda, kojem je predsjedao sudac Domagoj Vučkov, nastavak suđenja zakazalo je za početak lipnja, kada bi trebalo biti saslušano još nekoliko svjedoka i vještak sudske medicine.


Prebolio lakši infarkt


Kći stradalog objasnila je sudu da joj je vijest da joj je otac nastradao u tučnjavi javila poznanica čiji je tast također bio u kafiću u to vrijeme. – Javila je da nije strašno, da se ne brinem, da je oca odvezla Hitna pomoć – svjedočila je 46-godišnjakinja, koja je zatim sa svojim mužem pohitala u bolnicu, zabrinuta za stanje oca.


– Tast je bio u izuzetno teškom stanju već te prve večeri kada smo požurili u bolnicu nakon vijesti da je nastradao – kazao je sudu zet stradalog, dodajući da je tast generalno bio dosta dobrog zdravlja, da je ranije prebolio samo lakši infarkt.