Tragedija u staračkom domu

U trenutku izbijanja požara nitko osim korisnika nije bio u domu, a reklamiraju nadzor 0/24

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević, Pixsell

Foto Davor Kovačević, Pixsell

Da je netko ranije zvao, možda bi bilo drugačije. Onda bi bilo moguće i spašavanje ljudi, a mi smo zatekli požar drvenog objekta u razbuktalnoj fazi, rekao je vatrogasni zapovjednik Marijan Lovrenčić



U požaru doma za starije i nemoćne osobe u Andraševcu kod Oroslavlja smrtno je stradalo šest osoba. U potpunosti je izgorio objekt koji se nalazi pored doma, u kojem su također bili smješteni štićenici.


Ova gospodarska zgrada prenamijenjena je za smještaj starijih i nemoćnih osoba, a riječ je o uglavnom drvenom objektu, koji je imao samo neke zidane dijelove.


Tko je nadzirao korisnike?


Riječ je o Domu za starije i nemoćne Zelena oaza u Andraševcu. Iako na stranici staračkog doma stoji kako su korisnici pod nadzorom liječnika 0-24, u trenutku požara nitko osim korisnika nije bio u objektu, doznaje N1.




Dom Zelena oaza reklamira se kao objekt smješten u idiličnoj prirodi, koji skrbi o pokretnim, polupokretnim, nepokretnim osobama i neurološkim bolesnicima u blizini Zagreba, sa stacionarom u Andraševcu u blizini Stubičkih toplica, Oroslavlja, Zaboka i svetišta Marija Bistrica u Zagorju.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor Kovačević



– Dom za starije i nemoćne Zelena oaza smješten je u idiličnoj prirodi Andraševca i nudi smještaj u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Ima medicinsko osoblje koje ulijeva povjerenje i sigurnost, te 24-satni nadzor liječnika, opisuje se ovaj dom u kojem se jutros u požaru dogodila velika tragedija.


‘Da je poziv stigao ranije, mogli smo nekoga spasiti’


Marijan Lovrenčić, županijski vatrogasni zapovjednik, rekao je za N1 da je poziv upućen ranije, postojala bi mogućnost spašavanja ljudi. Kako je opisao, vatrogasna postrojba po dojavi centra 112 stigla je na požarište u Andraševcu u roku od minuta. Dvanaest vatrogasaca zateklo je požar na Domu za starije i nemoćne u već razbuktaloj fazi.


– Zatekli smo požar krovišta u razbuktaloj fazi. Vatra je zahvatila cijelu konstrukciju, cijeli objekt je bio u plamenu. Ugasili smo požar u roku deset minuta. Potom smo radili tzv. pasivno gašenje.



Išlo se u sanaciju, a spašavanje ljudi više u toj fazi nije bilo moguće. To je bila velika silina požar. Temperatura je bila tolika da su na susjednom objektu popucala stakla od topline. Samo je bilo pitanje trenutka kada bi se taj požar proširio dalje, rekao je Lovrenčić.


‘Obavili smo posao najbolje što smo mogli’


Naglasio je da su vatrogasci svoj posao obavili najbolje što su mogli.



– Bilo je preko 20 vatrogasaca. Pitanje je li dojava bila na vrijeme. Naša intervencija počinje trenutkom primitka dojave. Vatrogasci su došli brzo, ali požar je već bio u razbuktaloj fazi.


Da je netko ranije zvao, možda bi bilo drugačije. Došao je poziv iz centra 112. S obzirom da se radi o drvenom objektu, cijela stvar se mogla razviti u 15-20 minuta. Da je požar primijećen ranije, onda bi bilo moguće i spašavanje ranije.



Moramo shvatiti da se radi o objektu koji nije u centru velikog mjesta i da se radi o osobama koje nisu baš sve imale mobitele ili mogućnost da nazovu odmah. Ako je taj događaj primijetio netko iz vana, onda je već bilo kasno, zaključio je Lovrenčić.


Premijer izrazio najdublju sućut


Premijer Andrej Plenković obišao je jutros poprište velike tragedije u Andraševcu kod Oroslavja, gdje je u požaru doma za starije i nemoćne osobe smrtno stradalo šest osoba.


“Nažalost, prema prvim informacijama koje smo dobili smrtno je stradalo šest osoba. U tijeku je očevid.



U ovom trenutku osim izražavanja najdublje sućuti obiteljima smrtno stradalih osoba, ne mogu reći ništa više ovakve tragedije kakvu nismo imali u tijeku našeg mandata, sve drugo bilo bi špekuliranje.


Pričekat ćemo da nadležne službe obave svoj posao”, kazao je premijer, prenosi N1.



Je li potreban stroži nadzor?


Upitan bi li zbog ovog slučaja trebalo postrožiti inspekcijski nadzor u domovima za starije i nemoćne, Plenković je rekao: “Ovdje će se uključiti svi i županijska tijela i Ministarstvo nadležno. Vidjet ćemo treba li taj sustav kontrola činiti redovitijim i češćim”.



U požaru je u potpunosti izgorio objekt koji se nalazi pored doma, u kojem su također bili smješteni štićenici. Ova gospodarska zgrada prenamijenjena je za smještaj starijih i nemoćnih osoba, a riječ je o uglavnom drvenom objektu, koji je imao samo neke zidane dijelove.


Nema informacija je li dom imao sve potrebne dozvole za rad.



‘Bilo je uvijek čisto i uredno’


“Ženska koja je radila u domu kazala mi je: ‘Žao mi je. Moje saučešće’. Nisam ni ja stigao ništa više ispitivati. Uzeli smo stvari i došli smo iz Zagreba. Ne možemo ni mi znati.


Ona je bila s još petero ljudi. Bilo je čisto i uredno. Nikad nije bilo prljavo ili nešto. Nikad”, kazao je član obitelji jedne od žrtava, prenosi N1.



Vlasnica Doma bez komentara, čuo se plač


Vlasnica doma zasad je ostala nedostupna za komentar, ali Index je uspio stupiti u kontakt s njenom kćeri.


– Pri telefonu njezina kćer, ništa ne komentiramo, ne, ne, ne možemo vam dati informacije, rekla je za Index.



U pozadini se čuo nečiji plač.


Novinarima Jutarnjeg javila se djelatnica doma.


– Nemamo komentara. Ništa! Ništa! Ništa! Vlasnica nije tu kraj mene. Nije u stanju sad razgovarati. Doviđenja, rekla je djelatnica za Jutarnji.