Priveden nasilnik

U riječkom zatvoru završio 63-godišnji muškarac: Agresivni otac tukao kćer i tjerao psa da ju ugrize

Fiore Vežnaver

Ilustracija / Snimio Vedran KARUZA

Ilustracija / Snimio Vedran KARUZA

Razlog očevim grubostima bio je u tome što je kći imala namjeru prodati terenski automobil koji je u njenom vlasništvu. Prijetio je i delničkim policajcima, upozoravajući ih da ne idu u njegovu kuću jer je minirana, a jednom  policajcu prijetio u vozilu i smrću »jer mu je oduzeo oružje«



Svoju kćer maltretirao je psihički i fizički mjesecima, huškao je na nju i psa koji bi je znao ugristi. Delničkim policajcima je pak prijetio da je bolje da ih što manje  ide u njegovu kuću jer je minirana i odletjet će  u zrak, a jednom čuvaru reda je i izravno prijetio smrću. 


Inkriminacije su to pod kojima je u petak poslijepodne u riječki zatvor smješten 63-godišnji S. R.  iz jednog mjesta u sastavu Grada Delnica, na granici sa Slovenijom. Osumnjičen je za dva kaznena djela, nasilje u obitelji i prijetnju službenim osobama. 


Muškarac iz Gorskog kotara sumnjiči se da se nasilnički ponašao prema svojoj 34-godišnjoj kćeri još od lipnja prošle godine, sve do sredine ovog tjedna kada je lišen slobode. 


Nahuškao psa




Kćer, s kojom živi u zajedničkom domaćinstvu, u više navrata je fizički zlostavljao. Dosadašnji rad istražitelja na slučaju pokazao je da bi tukao mladu ženu po glavi i tijelu kada bi se oglušila na njegove zapovijedi. Na nju je i puštao svog psa, zapovijedajući životinji da mu napadne kćer.  U inkriminirajućim dokumentima navodi se da je 34-godišnjakinju pas u dva navrata ugrizao, od toga jednom za ruku. 


Potvrde li se sumnje, što su pretočene u policijsku kaznenu prijavu protiv Goranina, koji za sebe kaže da je Slovenac, odgovarat će i za verbalno maltretiranje. Vrijeđao je kćer pogrdnim riječima, spočitavajući joj da je »lezba«. 


Kulminacija maltretiranja, nakon kojeg je muškarac i uhićen, dogodila se u srijedu navečer. Agresivni otac nanovo je fizički napao kćer, udarajući je po glavi. Prijetio joj je: »Dokrajčit ću ja tebe!« Razlog očevim grubostima bio je, koliko je dosad utvrđeno, u tome što je kći imala namjeru prodati terenski automobil koji je, inače, u njenom vlasništvu. Nove batine opetovano su u mlade žene izazvale strah. 


Prijetnja policiji


Daljnje inkriminacije vežu se za dio slučaja u kojem je  postupala policija. Goranin se tereti da je dan nakon posljednjeg maltretiranja kćeri, nešto prije podneva, u Policijskoj postaji Delnice prijetio četvorici službenika. Oni su trebali obaviti pretragu u obiteljskoj kući 63-godišnjaka, a on mi je zaprijetio da je najbolje da na to ne ide više službenika jer će ih tako »više letjeti u zrak«. Ustvrdio je da je u kuću postavio šest bombi.  


Sredovječni muškarac  tereti se da  je glavna izravna prijetnja službenoj osobi bila ona koju je uputio jednom policajcu za vrijeme vožnje prema njegovoj kući. »Kada me puste, ti si isto gotov, jer si mi oduzeo oružje!«, direktan je bio 63-godišnjak. 


Nakon okončane policijske istrage i ispitivanja u tužiteljstvu osumnjičeni nasilnik priveden je jučer poslijepodne u ured Ksenije Zorc, sutkinje istrage Županijskog suda u Rijeci. Ročištu je prisustvovao i postavljeni mu branitelj, odvjetnik Pero Radić, a pritvor mu je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i bojazni da bi mogao ponoviti kazneno djelo. Određena je i visina jamstva od 80 tisuća kuna, čijim plaćanjem može biti pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode.