'Velika destrukcija'

U požaru stana u Splitu ozlijeđeni vatrogasci i stanarka: ‘Od visoke temperature topila nam se oprema’

Hina

Foto Milan Sabic/PIXSELL

Foto Milan Sabic/PIXSELL



SPLIT Pri kraju je gašenje požara koji je buknuo u nedjelju u stanu zgrade na splitskom Trsteniku, stan je posve izgorio dok su tri stana nagorjela, a lakše su izlijeđena četvorica vatrogasaca i jedna stanarka, doznaje se u Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) Splita.


Požar je planuo jutros oko 9 sati u stanu na šestom katu u Papandopulovoj ulici 9 u splitskom nasselju Trsteniku. Na požarište su odmah upućeni vatrogasci, ekipa Hitne medicinske pomoći i policija.


Zapovjednik smjene splitske Javne vatrogasne postrojbe Tonči Mikuličić izjavio je novinarima na terenu kako im je prva dojava bila da je riječ o izdimljavanju, no kada su došli vatra je već probijala kroz balkon zapaljenog stana.




Na terenu su osim vatrogasaca iz JVP Split bili i njihove kolege iz DVD-a Split, Žrnovnice​ i​ Vranjic​a​ sa 14 vozila i 39 vatrogasaca.


“Ne mogu još reći što je točno gorjelo u tom stanu na šestom katu, u kojem je bila jako velika destrukcija i u kojem nismo nikoga zatekli, ali je unutra bilo dosta materijala neprimjerenog stambenom objektu. Imali smo vrlo naglo širenje požara, temperatura je bila toliko visoka da su se vatrogasne lampe topile. Od četiri naša lakše ozlijeđena vatrogasca jedan je zadržan u bolnici na Plućnom odjelu. Još se treba vidjeti što je s njim”, kazao je Mikuličić.


Osim izgorjelog stana na 6. katu nagorjela su i tri stana iznad – na sedmom, osmom i devetom katu zgrade, dodao je.


Kazao je da rade na konačnom lokaliziranju i gašenju požara, te na zamjeni ljudstva napomenuvši kako im je dosta opreme oštećeno.


Mikuličić je potvrdio da su vatrogasci i ovoga puta imali jako puno problema kako prići zgradi koja je bila u plamenu, jer su pristupni putevi loši ili nikakvi. Napomenuo je da bi im bilo lakše raditi da su mogli bliže pristupiti zgradi, a ne provlačiti cijev 70-tak metara.



Na pitanje gdje je bio centar požara, zapovjednik Mikuličić je rekao kako je prema prvim informacijama u razgovoru sa svojim ljudima na terenu doznao da su taj požar doživjeli kao ‘zapaljenje cijelog prostora’, jer su u stanu bili plinovi koji su se protpaljivali, pa je vatrom zahvaćen cijeli stan.


Ozljeđeni vatrogasci, prema dosadašnjim informacijama, nagutali su se dima, dok je jedna stanarka ozlijeđena jer joj je na glavu pao neki predmet i pružena joj je liječnička pomoć.



Kako se doznaje na terenu, centar požara bio je na šestom katu, u stanu muškarca koji je tu živio sam, i koji je, prema navodima susjeda, u stanu odlagao razni prikupljeni otpad.​


​Koliko je bio jak požar govori i podatak da je na balkonu na šestom katu u izgorjela aluminijska ograda. Prema prvim opažanjima, materijalna šteta će biti velika i to ne samo u stanu koji je u potpunosti izgorio i u tri na etažama iznad koji su nagorjeli, već i u stanovima ispod onoga u kojem je gorjelo.