Suđenje Zoranu Antičeviću

U Rijeci mu sude za milijunski gospodarski kriminal i dilanje droge: ‘Heroin je bio za mene’

Slavica Kleva

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Na sudu su tijekom dokaznog postupka ispitana dva svjedoka, Antičevićeva poznanika, koja baš i nisu uspjeli rasvijetliti okolnosti vezane za drogu. Jedan je potvrdio da je prije šest godina znao s Antičevićem konzumirati alkohol ali mu nije poznato da je on konzumirao i drogu. Drugi svjedok je samo kratko rekao da poznaje Antičevića iz ulice ali ne tako dobro.



RIJEKA – Premda se u istražnom zatvoru Zoran Antičević (41) nalazi gotovo godinu dana pod sumnjom da je počinio malverzacije teške ukupno oko 13,9 milijuna kuna, sada je doveden pred vijeće sutkinje Gordane Denona Kusijanović zbog zlouporabe opojnih droga.


Optužnica Županijskog državnog odvjetništva datira iz 2013. godine, no izmjenom Kaznenog zakona optužbe za neovlaštenu prodaju opojnih droga su pripale u nadležnost Općinskog suda gdje mu je stoga nastavljeno sa sudskim procesom.


Antičević se tereti da je kod sebe i u stanu koji je koristio u rujnu 2012. godine s namjerom daljnje prodaje krajnjim konzumentima držao ukupno osam paketića, takozvanih »suza« s heroinom i marihuanom. Konkretno, sedam paketića s heroinom u u količinama 0,80, 0,75, 0,83, 4,82, 0,73, 0,44 i 0,75 grama, ukupno 9,12 grama, dok je u jednom paketiću držao marihuanu u količini 1,88 grama.


Stari znanac




Prilikom pretrage stana koji je u to vrijeme Antičević koristio djelatnici policije su izuzeli digitalnu vagu i dva mobilna telefonska aparata. A kod dokazne radnje prvog ispitivanja Antičević je u obrani kazao da je pronađena droga samo za vlastitu uporabu, a ne za prodaju. Priznao je i da nigdje ne radi ali da je novac za kupovinu droge dobio od roditelja kao i djevojke s kojom živi.


Objasnio je i da je u »pizove« drogu upakirala osoba od koje je kupio narkotike jer tako pakirana je jeftinija. Nije tada naveo od koga je drogu kupio, dok je posjed digitalne vage objasnio da mu je služila za provjeru kupljene droge, kako ga se ne bi prevarilo na količini. Policijski službenici ispitani u tužilaštvu izjavili su da je na njihov zahtjev osumnjičeni Antičević sam iz hlača predao tri paketića, a oni su zapravo postupali po nalogu vezanom za tjeralicu raspisanu za Antičevićem kojeg su trebali pronaći i sprovesti u riječki Zatvor.


U međuvremenu su paketi vještačeni nakon čega je i podignuta optužnica za posjed količina koje su mu i oduzete. Antičević je i do sada bio osuđivan više od desetak puta za razna kaznena djela ali i za zlouporabu opojnih droga.


Na sudu su tijekom dokaznog postupka ispitana dva svjedoka, Antičevićeva poznanika, koja baš i nisu uspjeli rasvijetliti okolnosti vezane za drogu. Jedan je potvrdio da je prije šest godina znao s Antičevićem konzumirati alkohol ali mu nije poznato da je on konzumirao i drogu. Drugi svjedok je samo kratko rekao da poznaje Antičevića iz ulice ali ne tako dobro.


Oštetio dvije tvrtke


U svibnju prošle godine Antičević je uhićen pod sumnjom da je kao čelni čovjek tvrtke od 2016. do veljače 2018. godine postupao protivno zakonskim regulama što nalažu da poslove obavlja i vodi s pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika. U više navrata podizao je novac s računa firmi, a nema tragova da je novac koristio za poslovanje tih poduzeća. Istraga je pokazala da je s računa prve tvrtke podigao ukupno oko 9,4 milijuna kuna, a s računa druge firme oko 1,6 milijuna kuna. Novac u ukupnom iznosu od oko 11 milijuna kuna je potom zadržao za svoje osobne i potrebe drugih nepoznatih osoba, čime je oštetio dvije tvrtke, tvrdi tužiteljstvo.


U drugoj inkriminirajućoj točki Antičević se tereti da je izbjegao plaćanje poreza na poslovanje dviju tvrtki u ukupnom iznosu od 2,9 milijuna kuna, za što je oštećen državni proračun, a istodobno je trgovačkim društvima priskrbio nepripadnu korist. Riječ je, inače, o dvjema tvrtkama sa sjedištem na istoj adresi u središtu Rijeke. Treća inkriminacija bila je da se u tvrtkama nisu vodile poslovne knjige kako to zakon nalaže.


Nove sumnje


Samo par mjeseci nakon optužbe za gospodarske malverzacije, početkom kolovoza prošle godine sumnje su »narasle« za još nekoliko milijuna kuna. Sumnja se da je oštetio dvije tvrtke u Primorsko-goranskoj županiji i državni proračun. Tereti se da je kaznena djela počinio u razdoblju od siječnja do srpnja 2015. godine, na štetu tvrtke u kojoj je bio osnivač i direktor, te potom od srpnja 2015. godine do studenoga 2016. godine na štetu tvrtke u kojoj je bio odgovorna osoba. S računa tih tvrtki podizao je novac, koji nije koristio za njihovo poslovanje, već za osobne potrebe i u druge svrhe.