Ubojstvo u Malom Lošinju

Tvrdi da je htio zaplašiti, a ne ubiti brata: ‘Nisam to učinio, netko mi je bio na leđima…’

Fiore Vežnaver

snimio Silvano Ježina

snimio Silvano Ježina

Nevjesta optuženog se prisjetila kako je čula Simona kako viče: »Molim te, Gjergj, pusti moju obitelj na miru!« Kada su svi bili na cesti i tukli se, odjeknuo je prvi pucanj. Svjedokinja je ustvrdila da je Simon zapucao u zrak, u trenucima dok je bio na sredini terase svog restorana.



RIJEKA – Simon Curi je nakon svega bio u jako stresnom stanju. Nije mogao vjerovati da se to dogodilo. »Nisam to učinio! Netko mi je bio na leđima, gurnuo me!«, pričao je dok se sav tresao. Govorio je da nije htio nikoga ubiti, već zaplašiti.


Izjavila je to svojedobno Maristela Curi iz Malog Lošinja, nevjesta optuženog Simona Curija (70), svjedočeći u riječkom Županijskom sudu na suđenju svom svekru optuženom za ubojstvo, da je u kolovozu 2017. godine hicem iz pištolja usmrtio svog brata, 54-godišnjeg Gjergja, ispred dvaju obiteljskih restorana u središtu Malog Lošinja. Kako je suđenje, zbog procesnih razloga, počelo ispočetka, u sudnici je sada pročitan njen i iskazi više svjedoka saslušanih ranije.


Hrvanje na ulici


Pratitelji suđenja su se tako podsjetili da je optuženikova nevjesta Maristela ispričala da je kritične noći, nakon što je čula galamu, izašla na balkon svog stana na drugom katu, smještenom iznad restorana »Koralj«, u vlasništvu Simonove obitelji, te da je promatrala događanja. Rekla je kako je vidjela Nikolu Curija, čiji će otac malo kasnije biti ubijen, koji je pristigao iz susjednog »Galeba«, te krenuo prema Pjeteru, Simonovom unuku, koji je tada imao manje od 16 godina.




Prema njenim riječima, nakon povišenih tonova Nikola je otišao, a onda se vratio te Pjetera uhvatio za vrat, digao ga uvis i udario šakom u lice. Nevjesta optuženog je kazala da je vidjela kako je zatim stigla Pjeterova majka, kako bi ga odmakla od Nikole Curija, a zatim i dječakova baka, te da je Nikola Curi obje žene udario. Svjedokinja je tvrdila da se sve to događalo na terasi »Koralja«, na koju su uskoro stigli i Gjerg Curi sa svojim drugim sinom Fabijanom. Došlo je do tučnjave koja se zatim preselila na cestu pred restoranom »Koralj«.


Nevjesta optuženog se prisjetila kako je čula Simona kako viče: »Molim te, Gjergj, pusti moju obitelj na miru!« Kada su svi bili na cesti i tukli se, odjeknuo je prvi pucanj. Svjedokinja je ustvrdila da je Simon zapucao u zrak, u trenucima dok je bio na sredini terase svog restorana. Prema njenom viđenju događaja, kada se pojavio optuženikov brat Gjergj, uhvatio ga je za ruku, pa su se pohrvali.


– Kada je pištolj drugi put opalio, Gjerg je Simona držao za ruku. Obojica su zatim pala na tlo, nisam odmah ni znala tko je nastradao. Gjergj je pao preko Simona, ispričala je svjedokinja, dodajući da je nakon toga drugi optuženikov brat, Ljazar, uzeo pištolj i uperio ga u Simona, ostavljajući dojam da namjerava pucati. Svjedokinja je kazala da se nakon toga obitelj optuženika povukla u »Koralj«, dok su članovi druge grane obitelji i stolicama krenuli na njih, u želji za osvetom.



– Odnosi dviju obitelji s dvama susjednim restoranima bili su napeti i poremećeni duže vrijeme. Koliko znam, policiji su prijavljivane prijetnje, bilo je preotimanja gostiju, iskaz je koji je dao Malološinjanin koji je na mjesto ubojstva stigao u trenucima kada se jedan auto udaljavao s mjesta događaja, dvojica razbijala inventar na terasi »Koralja«, a Ljazar Curi, brat ubijenog i optuženog, stajao pokraj lokve krvi s pištoljem koji je uzeo svom bratu koji je pucao.



Pročitan je i iskaz djevojke koja je u vrijeme ubojstva radila u pizzeriji »Galeb«, a ona je u svom svjedočenju ispričala da je nakon povratka s Hitne pomoći razgovarala s jednom ondašnjom konobaricom iz restorana »Koralj«, te da joj je tada rekla da li joj je sada jasno gdje radi.


– »Da, to je bilo planirano cijeli dan«, odgovorila mi je tada konobarica. »Pa, zar mi to nisi mogla dati do znanja? Imaš li savjesti?«, rekla sam joj. Ona je mi je kazala: »Oprosti, oprosti!«, prisjetila se djevojka.


Prvi metak


Sljedeća svjedokinja, koja je u vrijeme zločina radila kao konobarica u restoranu »Koralj« Simona Curija, vidjela je u jednom trenutku kroz staklo lokala kako je Pjeter, Simonov unuk, pred terasom lokala gurnuo Nikolu Curija, sina ubijenog. Počela je tučnjava, a malo kasnije vidjela je optuženog na terasi, blizu ograde između »Koralja« i susjednog bratovog restorana »Galeb«, i trenutak kako puca.


– Činilo mi se da puca prema Gjergju i drugom restoranu. Simonov brat Gjergj i novi konobar izašli su bili iz »Galeba« i krenuli prema mjestu gdje je došlo do tučnjave. Metak je prošao negdje između njih dvojice. Ali, drugi hitac i ubojstvo nisam vidjela. Pobjegla sam nakon prvog hica kroz stražnji izlaz, naglasila je djevojka. No, ondašnja konobarica »Koralja« rekla je da kritičnog dana nije zamijetila ništa što bi govorilo u prilog toj tvrdnji da je ubojstvo bilo planirano. I druga ondašnja konobarica u »Koralju«, mlada djevojka iz Slavonije, rekla je da se ovakav tragičan događaj nije dao naslutiti.


– Ako su i razgovarali nešto u tom smjeru, onda je to bilo na albanskom jeziku, što ja ne razumijem, konstatirala je svjedokinja. Ni njena majka, sredovječna Slavonka, koja je tada radila u kuhinji »Koralja«, nije čula da se ranije tog dana spominjao mogući sukob i najavljivao obračun.


Vijeće riječkog Županijskog suda, kojeg predsjeda sudac Domagoj Vučkov, nastavak suđenja zakazalo je za sredinu svibnja.