Nezakonite mjere

TEŠKI PROPUST SUDA Daruvarac se može bez sankcija približiti žrtvi i njenoj obitelji, ali i pobjeći iz zemlje?

P. N.

Foto Dino Stanin / PIXSELL

Foto Dino Stanin / PIXSELL

Ako se Daruvarac u ovom trenutku, dok su izdane mjere premda najvjerojatnije nezakonite još uvijek na snazi, približi oštećenici ili njenoj obitelj, ili napusti Hrvatsku, ne bi snosio nikakve sankcije. Nove mjere bi mu se mogle izreći jedino u slučaju da ponovi prijetnje prema žrtvi ili njenoj obitelji



Jesu li mjere opreza koje je Općinski sud u Zadru donio protiv Darka Kovačevića Daruvarca (31) prije njegovog puštanja na slobodu donesene nezakonito – piše portal zadarski.hr.


Naime, 14. prosinca kada je Daruvarcu istekao šestomjesečni istražni zatvor izvanraspravno Vijeće Općinskog suda u Zadru održalo je sjednicu na kojoj je, po prijedlogu Općinskog državnog odvjetništva, Daruvarcu odredilo mjere opreza, odnosno mjere zabrane približavanja obitelji pretučene 18-godišnjakinje, zabranu napuštanja Zadra, te oduzimanje putovnice i osobne iskaznice. Izvanraspravno vijeće u sastavu sutkinje i predsjednice vijeća Ivane Parać Krišto, šefice Kaznenog odjela Ane Brkić i suca Ante Bačića odluku je tog dana donijelo iza 13 sati, iako je Daruvarčev pritvor istekao nekoliko sati prije, iza deset sati ujutro, točno u isto vrijeme kada je šest mjeseci prije uhićen zbog napada na mladu Zadranku. Te činjenica, da donose mjeru opreza, koje je zapravo supstitut za istražni zatvor, i to nakon što isteka zakonskog roka za istražni zatvor, bili su itekako svjesni i sami suci, ali su je ipak donijeli kako bi Daruvarca na slobodi koliko toliko zadržali pod mjerama nadzora. Iako za to, piše zadarski.hr, nije bilo zakonskog pokrića budući da je istražni zatvor iskonzumiran te nema osnova za donošenje mjera opreza!


Daruvarčev odvjetnik Andrej Korljan podnio je žalbu na sudsku odluku o mjerema opreza, ali njenu zakonitost nije htio komentirati. Bez komentara bio je i odvjetnik 18-godišnjakinje Milan Petričić.




O potvrđivanju ili ukidanju mjera opreza odlučuje Županijski sud, trebao bi to napraviti u instruktivnom odnosno hitnom roku, ali u slučanju prekoračenje nema sankcija, što znači da je teoretski moguće da odluku donese tek iza 9. siječnja, za kada je sutkinja Mitra Meštrović zakazala nastavak suđenju Daruvarcu za nanošenje teških ozljeda i prijetnju smrću 18-godišnjoj djevojci iz Zadra.


Ukoliko dođe do ukidanja mjere opreza, što naši stručni sugovornici smatraju vrlo izglednim, Daruvarac bi bez ikakve zabrane mogao pristupiti žrtvi i njenoj obitelji, odnosno mogao bi se slobodno kretati i nesmetano napustiti Hrvatsku. Mogao bi, primjerice, mirno otići u BiH gdje je inače rođen, i tako izbjeći nadzor hrvatskog pravosuđa i odgovornost za premlaćivanje.


Drugim riječima, ako se Daruvarac u ovom trenutku, dok su izdane mjere premda najvjerojatnije nezakonite još uvijek na snazi, približi oštećenici ili njenoj obitelj, ili napusti Hrvatsku, ne bi snosio nikakve sankcije. Nove mjere bi mu se mogle izreći jedino u slučaju da ponovi prijetnje prema žrtvi ili njenoj obitelji.


Novi propust Općinskog suda u Zadru dodatno dovodi u pitanje kapacitiranost sudaca koji su trebali donijeti presudu u slučaju Daruvarac tijekom 95 dana, ali i sposobnost same predsjednice suda Ane Mišlov odgovorne za zakonito i učinkovito funkcioniranje zadarskog Općinskog suda, piše zadarski.hr.