Atak na novinarsku ekipu

Svjedokinja na suđenju Zlatku Petričeviću za napad na našeg fotoreportera: ”Bio je blijed, izgreban, pokidanog aparata”

Slavica Kleva

Fotografija na kojoj se vidi kako je Zlatko Petričević krenuo na našeg fotoreportera (u crvenoj jakni)

Fotografija na kojoj se vidi kako je Zlatko Petričević krenuo na našeg fotoreportera (u crvenoj jakni)

Braća su držala Drechslera u »zagrljaju« i u jednom trenutku nadomak ulaza, on se istrgnuo i utrčao u moju kancelariju. Ušao je da se spasi, rekla je službenica koja radi u uredu u prizemlju



RIJEKA »Prošlo je pet godina pa sjećanje na događaj sada i prije spomenutog vremena neće biti isto, odnosno detaljno, ispričala se svjedokinja na početku nastavka suđenja Zlatku Petričeviću, (58) bivšem predsjedniku kostrenskog kluba NK Pomorac kojem se sudi za prijetnje i fizički napad na novinarsku ekipu Novog lista u rujnu 2014. godine.


– Radim u uredu koji se nalazi u prizemlju zgrade NK Pomorac. Odjednom sam čula neku viku i galamu, strku ispred ureda, pogledala kroz prozor i vidjela jednog gospodina koji je nešto kasnije i napadnut.


O kojem gospodinu govorite?, upitala je sutkinja Anamarija Zubović Bogosavljev svjedokinju.– Sergej Drechsler, fotoreporter Novog lista, odgovorila je i opisala da je vidjela kako njih dvoje (Petričević i njegov brat op.a.) trče oko automobila za njim. Naime, radim na istom mjestu šesnaest godina i sve ih poznajem. Moram napomenuti da se nikada prije nisu takve stvari dešavale pa niti galamilo u Klubu. Jer samo par dana prije tog događaja trčalo se i za jednim nogometašem, istjeralo ga se s igrališta, dodala je svjedokinja. I sve to ispred mog ureda.

Pokidana oprema


Vidjela sam kad su Petričevići došli s automobilom i odmah napali Drechslera. »Prestanite slikati! Novi list nema što tražiti, prestanite intervjuirati na stadionu NK Pomorac, vikao je Petričević nakon čega je jedan novinar pobjegao. Uzet ću ti fotoparat, vikao je i tada je počela trka oko automobila plave boje, odgovorila je svjedokinja.




– Od riječi do riječi neću točno ponoviti što je vikao Petričević, no u smislu »Sad ću ti ja pokazati svoga Boga u svlačionici«, prisjetila se nadalje, naglasivši da je još jedan član novinarske ekipe u međuvremenu otišao, zna da ih je bilo troje. Braća su držala Drechslera u »zagrljaju« i u jednom trenutku nadomak ulaza, on se istrgnuo i utrčao u moju kancelariju, zaključao vrata, ugasio svjetlo i tek tada kad se okrenuo »otkrio« da se i ja nalazim u uredu… Pa ja sam kod tebe? obratio mi se Drechsler kad me ugledao s obzirom da se poznajemo otprije, ali nikada nije do tada znao gdje zapravo radim i u kojem se uredu nalazim, on je zapravo uhvatio za bravu prvih vratiju, pojasnila je svjedokinja. Ušao je da se spasi, dodala je i opisala da je izgledao jako uznemiren, blijed, izgreban, aparat mu je bio pokidan, otkinuo mu se komad lančića s vrata…


Sve je snimljeno


– Nakon nekog vremena čula sam da je Petričević kucao na vrata. Mislim da je sve vidio i šofer autobusa koji je bio parkiran uz zgradu i čekao nogometaše na ukrcaj, dodala je svjedokinja.


– Koliko je trajalo trčanje oko auta kako ste rekli, pitao je Petričevićev odvjetnik Slobodan Večerina.– Kratko, ne mogu točno reći, koju minutu, odgovorila je svjedokinja.

– Gospođa patološki laže! Teoretski ne može ništa vidjeti sa svog prozora u jednom trenutku je rekao optuženi Petričević vidno uzrujan pa ga je sutkinja Zubović Bogosavljev upozorila na ponašanje u sudnici.


– Oprostite ali digao mi se živac, proživljavam ovu lakrdiju već pet godina, kazao je Petričević pa se i smirio. – Uostalom, snimila sam mobitelom sukob i fotografije potom predala redakciji Novog lista, dodala je svjedokinja, pa je tužiteljica Renata Randić zatražila da se u sudski spis prilože fotografije uz tekst koji je u Novom listu izašao o incidentu. Zbog Petričevićevih poslovnih obveza rasprava je prekinuta, pa će na sljedećoj iznijeti svoju obranu što se može pretpostaviti i da je postupak došao samom kraju.


Zlatko Petričević optužen je za dva kaznena djela prijetnje, verbalni i fizički napad na dvojicu članova redakcije Novog lista, fotoreportera Sergeja Drechslera i novinara Denisa Frančiškovića. Napadnuti su dok su obavljali novinarski zadatak, pokušali izvijestiti o situaciji u kostrenskom nogometnom klubu, s jutarnjeg treninga momčadi i provjeriti hoće li nogometaši kostrenskog drugoligaša otputovati u Dubrovnik na kup-utakmicu. Odlazak je bio upitan zbog loše financijske situacije u klubu i dugovanja igračima. Na parkiralištu ispred zgrade stadiona novinarska ekipa je sačekala izlazak igrača, ali se pojavio i Zlatko Petričević zaprijetivši novinaru da »više ne dolazi, kao ni ostali iz Novog lista«.