U vodi prešao 40 kilometara

Svjedočanstvo surfera koji je preživio 25 sati u olujnom moru: ‘Kroz glavu mi je prolazilo – gotovo je!’

P. N.

Foto Screenshot RTL

Foto Screenshot RTL

"Kad sam se uspio dokopati obale, imao sam sljedeće probleme: Prvi je bio taj što nisam mogao hodati, ravnoteža me izdavala, pa sam morao puzati, došao sam lagano k sebi i odšetao sam do restorana, ondje je bio jedan doktor koji je govorio slovenski. A i bio sam dehidriran, pa sam pio čaj da izbacim tu sol iz sebe", ističe Jablanov



Nakon što je preživio gotovo nemoguće, surfer Goran Jablanov otvorio je novinarima dušu.


“Vidio sam da će me taj vjetar odnijeti, i onda sam se nekih 60 ili 90 sekundi uspio držati na dasci pomoću osigurača, a kad sam pao u more, otkačio sam jedro i zavezao sam ga za dasku i držao sam se za to. Jedan surfer mi je ponudio pomoć, no nismo uspjeli izvesti taj manevar i odustali smo”, kazao nam je Jablanov za RTL.


Surfer iz Umaga koji mu je pokušao pomoći je Oliverov prijatelj, svi su ga oni tražili uz pomoć triju lučkih uprava hrvatske, slovenske i talijanske.




“Bio je jedno dvjestotinjak metara izvan svjetionika, što bi značilo da je jedno 800 metara 900 bio od obale u tom trenutku kad mu je pukno jarbol”, rekao je za RTL Oliver Biljman, windsurfer iz Umaga.


No nije mu bilo pomoći, jer vjetar je bio prejak, priča Goran i tjerao ga je prema Savudrijskoj vali.


“Kroz glavu mi je prolazilo –  gotovo je! Razmišljaš kako se izvući iz ovoga. Prva stvar koja mi je pala na pamet bila je je li ovo trenutak u kojem moram pustiti dasku i plivati. To je bila dilema – plivati ili se držati za dasku. U tom trenutku je vjetar pojačao, pa sam okrenuo vrh daske prema vjetru, kako bi mi manja površina išla izravno na valove”, kazao je za RTL Jablanov.


Dok su ga tražili, kolege surferi  tješili su se činjenicom da je taj 47-godišnji profesor tjelesnog u odličnoj formi, no šanse protiv takvog vjetra i nakon 20 sati u moru bile su male.


“Kad sam se uspio dokopati obale, imao sam sljedeće probleme: Prvi je bio taj što nisam mogao hodati, ravnoteža me izdavala, pa sam morao puzati, došao sam lagano k sebi i odšetao sam do restorana, ondje je bio jedan doktor koji je govorio slovenski. A i bio sam dehidriran, pa sam pio čaj da izbacim tu sol iz sebe”, ističe Jablanov.


Uz napomenu da je oko njegova nestanka u medijima izišlo jako puno pogrešnih informacija, zahvaljuje svima koji su pomagali u potrazi i vjerovali da je ipak živ!