"Travom" kontra bolesti

Svjedočanstvo Huanita Luksetića: Kako sam uz pomoć marihuane bar privremeno pobijedio multiplu sklerozu

Fiore Vežnaver

Huanito Luksetić i Goran Zakrajšek s odvjetnicima ispred suda / Foto Fiore VENŽAVER

Huanito Luksetić i Goran Zakrajšek s odvjetnicima ispred suda / Foto Fiore VENŽAVER

Možete misliti kako je kada imate tako hladne ruke i noge da i usred ljeta u autu imate grijanje, a poslije se uz pomoć kanabisa lišite tih problema, pojasnio je sudu Huanito Luksetić koji boluje od multiple skleroze



RIJEKA – Multipla skleroza dijagnosticirana mi je 2008. godine. Odgojen sam da je marihuana droga, otrov, nešto štetno, no preokret se kod mene dogodio nakon što sam u Opatiji saslušao predavanje Amerikanca Ricka Simpsona o uporabi konoplje u medicinske svrhe. Nisam mogao vjerovati kako se to dobro manifestiralo samo 24 sata nakon što sam uzeo prvi ekstrakt iz svog uzgoja konoplje. Vidio sam da mi pomaže, a kada sam kroz dva-tri mjeseca, s prijelaza 2012. na 2013. godinu, izvukao preko 100 grama ekstrakta i to uzimao, povukli su mi se spazmi, povratio mi se vid i kontrast, osjetilo osjeta, praktički su mi se normalizirale sve funkcije. Ne stoji optužba da sam konoplju uzgajao kako bih proizvodio marihuanu i prodavao je. Uostalom, parcela gdje sam sadio je samo deset metara od javnog puta i vidljiva je svakome.


Izjavio je to jučer Huanito Luksetić (39) iz Bregi kod Matulja, iznoseći svoju obranu na suđenju na kojem se nalazi na optuženičkoj klupi zajedno sa sumještaninom Goranom Zakrajšekom (45). Luksetić se tereti da je u krugu obiteljske kuće na Bregima držao 15 kilograma marihuane radi prodaje na ilegalnom tržištu, a zajedno sa Zakrajšekom uzgojio 11 stabljika indijske konoplje radi proizvodnje marihuane, s namjerom da se ona proda.


Ni riječi o prodaji


Klupko »slučaja Luksetić« zakotrljalo se u listopadu 2014. godine, kada je policija uhitila tog Matuljca i kazneno ga prijavila za posjedovanje 22 kilograma marihuane koju je dobio uzgojivši konoplju u vrtu obiteljske kuće. No, nakon vještačenja u Zagrebu količina marihuane za koju je optužen smanjena je za otprilike trećinu, na 15 kilograma.




Huanito Luksetić od početka tvrdi da je bio prisiljen uzgajati konoplju kako bi spasio svoj život i zdravlje. Još od uhićenja naglašava da je kao oboljeli od multiple skleroze, uzgoju konoplje i uzimanju kanabisovog ulja pristupio kada je već probao sve u liječenju.


– Velika mi je čast biti ovdje u sudnici – riječi su kojima je Huanito jučer počeo svoju obranu, objašnjavajući da su njegovi zdravstveni problemi počeli još u 16. godini, a s tridesetak godina je već imao značajne smetnje u vidu, osjetu, motorici i drugome.


Nakon Simpsonovog predavanja s prijateljima je otišao u Sloveniju kupiti sjeme konoplje. Poslije prvih pozitivnih rezultata, drugi put je zasadio više, a utjecaj na zdravlje bio je još pozitivniji.



Suđenje se nastavlja za dva mjeseca, a dotad će se obaviti vještačenje koje treba utvrditi kolika se količina kanabisovog ulja može dobiti od materije zaplijenjene Huanitu, te za koliko dugi tretman mu je to moglo služiti. Obrana je najavila da će se Huanito podvrgnuti novoj magnetskoj rezonanci mozga, kako bi se tim pregledom uvidjelo da li se, nakon tretmana ekstraktom kanabisa, promijenilo na bolje njegovo stanje s multiplom sklerozom.



– Možete misliti kako to izgleda kada imate tako hladne ruke i noge da i usred ljeta u autu imate grijanje, a poslije se lišite tih problema – konstatirao je Huanito. Kazao je da je zadnji put zasadio konoplju 2014. godine, tada je imao 11 sorti. Objašnjavao je da je izvlačio ekstrakt, smolu iz cvjetova konoplje, a sve drugo od biljke služilo mu je poslije tek kao gnojivo. Ono što mu je zaplijenjeno trebalo je zadovoljiti njegove osobne godišnje potrebe, tvrdio je Huanito.


– Shvatite da je radio samo za sebe i svoje zdravlje. Moj sin je sada u vrlo teškoj situaciji, jer nema lijeka koji mu je doista potreban. Inače su ljudi znali pitati, ali nikome nije dao ni kap ulja, a kamoli što prodao – naglasila je u svom svjedočenju njegova majka Zlata Luksetić Degrassi.


Skupa terapija


U sudnici je jučer nastavljeno saslušanje dvoje vještaka, neurologinje dr. Vesne Šerić i farmakologa dr. Dinka Vitezića, čije je ispitivanje na prošloj raspravi bilo prekinuto zahtjevom Luksetićevog branitelja, odvjetnika Vladimira Gredelja, za izuzećem sutkinje Tatjane Čargonja.


Dr. Šerić je kazala kako su kanabinoidi pomoćno sredstvo kojim se može utjecati na simptome degerativne bolesti kao što je multipla skleroza. Dr. Vitezić je pak objasnio kako u ekstrakciji ulja (što je činio Huanito, kako sam tvrdi) ima puno više spojeva, nego u čistom medicinskom pripravku što se može kupiti u ljekarni, u kojem su sadržana samo dva spoja, kanabinoida. Vještaci su se složili da bi – ako se uzme u obzir Huanitova tvrdnja da mu je najbolje bilo ako bi uzeo dnevno jedan gram ekstrakta konoplje, odnosno 900 miligrama čistog THC-a, on morao dnevno, kupuje li lijek u apoteci, uzeti 180 kapsula medicinskog pripravka, s obzirom da je uobičajeno u kapsuli 5 miligrama, a to bi bio i veliki financijski problem.