Vrhovni sud

Suđenje za šverc kokaina: Ukinuta odluka da se Popoviću sudi u odsutnosti

Fiore Vežnaver

Zoran Popović sa svojim odvjetnikom Velimirom Došenom pred riječkim sudom  / snimio F. VEŽNAVER

Zoran Popović sa svojim odvjetnikom Velimirom Došenom pred riječkim sudom / snimio F. VEŽNAVER

Vrhovni sud smatra da ne stoji zaključak prvostupanjskog suda da se optuženi Zoran Popović nalazi u bijegu, budući da mu se zna točna adresa u Srbiji, kao i da nema namjeru dolaziti na suđenje



Zoran Popović nalazi se u bijegu pred državnim tijelima Republike Hrvatske i nema namjeru dolaziti na raspravu. Zaključilo je tako prije dva mjeseca vijeće riječkog Županijskog suda i na svojoj sjednici donijelo odluku da će se u odsutnosti suditi Popoviću (koji ima hrvatsko i srpsko državljanstvo) u procesu u kojem njega i trojicu USKOK tereti da su bili karike velikog međunarodnog narkolanca, upleteni u krijumčarenje većih količina kokaina iz Nizozemske u Hrvatsku, te da su nabavili najmanje 31 kilogram kokaina radi daljnje prodaje.


No, ovo stajalište o suđenju u odsutnosti nije dobilo »zeleno svjetlo« na Vrhovnom sudu, koji je prihvatio žalbu Popovića i njegovog odvjetnika Velimira Došena, ukinuo rješenje riječkog suda i slučaj vratio na ponovno odlučivanje. Suci Vrhovnog suda u svom rješenju naglašavaju da je »potrebno da se kumulativno ispune određene pretpostavke« da bi se donijela odluka o suđenju u odsutnosti, što ovdje nije slučaj.



Oko Zorana Popovića nastao je lani slučaj lex Popović, kad je u srpnju prošle godine uhićen u Gospiću i onda za riječki zatvor prepraćen Popović, za kojim je bila na snazi tjeralica riječkog Županijskog suda koji mu je nekoliko mjeseci ranije i odredio pritvor (u odsutnosti). Popovića – kojeg je Srbija izručila Hrvatskoj 15-ak dana ranije, u vrijeme kad je imao samo hrvatsko državljanstvo – policija je uhitila nakon što je na gospićkom sudu uvjetno osuđen u jednom drugom postupku i pušten iz zatvora. Odvjetnik Velimir Došen odmah je ustvrdio da je on neosnovano uhićen nakon suđenja u Gospiću jer ga je Srbija izručila samo za potrebe tog postupka, a ne i riječkog. Vrhovni sud dao je za pravo obrani, a Popović je izašao iz pritvora poslije 20-ak dana provedenih u ćeliji.





Opravdao izostanak


»Opravdano žalitelj ukazuje na to da se za sada ne može prihvatiti obrazloženje prvostupanjskog suda, tim više što ono sadrži određene proturječnosti«, obrazlaže se u odluci Vrhovnog suda. »Zaključak prvostupanjskog suda da se optuženi Zoran Popović ‘nalazi u bijegu’ u suprotnosti je s konstatacijom tog suda da optuženik ima boravište u Republici Srbiji, da mu se zna točna adresa na koju je, uostalom, i poslan i dostavljen poziv za raspravu. Što se pak tiče zaključka da Popović ‘nema namjeru dolaziti na raspravu’, zasad se ne može prihvatiti jer je optuženik svoj izostanak s rasprave opravdao, prilažući liječničku svjedodžbu, a uz žalbu je dostavio i dodatnu medicinsku dokumentaciju. Dakle, jedan izostanak s rasprave, koji je pritom opravdan, nije advekatan činjenični temelj za zaključak da optuženik nema namjeru dolaziti na raspravu«, ističu suci Vrhovnog suda koji traže da riječki sud ponovo razmotri slučaj i obrazloži novu odluku.


– Za mene je ovakvo rješenje Vrhovnog suda očekivano. Obrana je već ukazivala da je Popović opravdao svoj nedolazak na, što je važno reći, prvo i dosad jedino ročište u glavnoj raspravi, a uz žalbu na rješenje o suđenju u odsutnosti priložena je medicinska dokumentacija. U žalbi smo naglasili da je sud ishitreno donio odluku na optuženikovu štetu jer Popović nema namjeru bježati od ovog postupka, što dokazuje, uz ostalo, i to što je u posljednjih nekoliko mjeseci više puta bio u Hrvatskoj – izjavio je jučer Popovićev branitelj, odvjetnik Velimir Došen.


Ishitren zaključak?


Riječki Županijski sud je u rješenju o suđenju u odsutnosti, donesenom krajem rujna, obrazlagao da je 43-godišnji Popović, rodom iz Donjeg Lapca (Hrvatska), a sada s adresom u Apatinu (Srbija), izostao s početka suđenja 18. rujna, a svoj nedolazak pokušao opravdati liječničkom potvrdom, izdanom tri dana prije glavne rasprave, o obavljenom pregledu u Domu zdravlja Zemun. U sljedećih tjedan dana nije dostavio drugu liječničku potvrdu iz koje bi proizlazilo da »iz zdravstveno objektivnih razloga« nije mogao doći na suđenje, naglašavalo se u rješenju suda koji je ukazivao i da Popović trajno boravi u Srbiji, državi koja je u listopadu prošle godine pravomoćnom odlukom odbila njegovo izručenje Hrvatskoj jer je mjesec i pol dana ranije dobio srpsko državljanstvo. Zaključeno je da postoje osobito važni razlozi da se počne sa suđenjem, da ostali okrivljenici imaju pravo na suđenje u razumnom roku, a jedan od njih je i u ekstradicijskom pritvoru i čeka kraj ovog procesa i kaznu kako bi bio izručen Italiji.


Popović i njegov odvjetnik Došen u žalbi su isticali da je rješenje riječkog suda »neosnovano i daleko preuranjeno«, da je ishitreno zaključio da su ispunjeni svi zakonski uvjeti za suđenje u odsutnosti. U žalbi se upiralo i u priloženu medicinsku dokumentaciju, koja potvrđuje da je Popović imao tegobe koje u velikoj mjeri ugrožavaju njegovo zdravlje te da je teško bilo očekivati da se uputi na suđenje, na relativno dug put od Apatina do Rijeke. »Optuženiku nije pružena prava šansa da pokaže želi li stvarno sudjelovati u procesu«, naglašavao je u žalbi Popovićev odvjetnik, ocjenjujući da odluka riječkog suda »predstavlja kršenje zakonskog i ustavnog načela prava optuženika na nazočnost u suđenju«.