Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 26
Sutra: 10° 10° 26
25. siječnja 2020.
Silovanje djevojčice

Sudac zatražio progon 'zviždača' koji su otkrili da je na slobodu pustio osumnjičene za silovanje

Foto Dino Stanin/Pixsell
Foto Dino Stanin/Pixsell
Autor:
Objavljeno: 18. listopad 2019. u 18:10 2019-10-18T18:10:00+02:00

Ivan Marković je zatražio od tamošnjeg Općinskog državnog odvjetništva progon svih onih koji su javnosti omogućili otkrivanje slučaja, ali i njegove odluke o puštanju osumnjičenika za pet kaznenih djela na obranu sa slobode

ZADAR - Nakon što je zadarski sud u četvrtak poništio odluku suca istrage Ivana Markovića i petorici osumnjičenih za grupno silovanje 15-godišnje djevojčice odredio istražni zatvor, Marković je zatražio od tamošnjeg Općinskog državnog odvjetništva progon svih onih koji su javnosti omogućili otkrivanje slučaja ali i njegove odluke o puštanju osumnjičenika s pet kaznenih djela na obranu sa slobode.

Novu reakciju suca koji je, podsjećamo, naglo otišao na bolovanje i zatražio policijsku zaštitu zbog anonimnih prijetnji objavio je portal Zadarski.hr čiji je novinar prvi u javnost pustio priču o ovom gnjusnom zlodjelu u okolici Zadra zbog kojeg se Hrvatska digla na noge.

Uoči subotnjih prosvjeda pod simboličnim nazivom "Pravda za djevojčice" u Zagrebu, Osijeku, Puli, Rijeci i Splitu zadarsko općinsko državno odvjetništvo trebalo bi se baviti navodnom "povredom tajnog postupka", na koju se Marković poziva.

Javna odluka

Drugim riječima, Marković cilja na neimenovani izvor koji je razgovarao s novinarem kao i na samog novinara koji se usudio objaviti priču. Osim što je dubiozno da kao sudac nije našao za shodnim osumnjičenima za teška kaznena djela odrediti istražni zatvor, iako je riječ o sumještanima žrtve koju su po prijavi policije seksualno zlostavljali gotovo godinu dana, dubiozna je i konstatacija o povredi tajnog postupka.

Naime, u objavama medija mjesto zločina, imena žrtve kao i samih osumnjičenika ciljano su zatajena a objava sučeve odluke da ih pusti na slobodu bila je nedvojbeno u interesu javnosti.

Uostalom, i sama najava žalbe Županijskog državnog odvjetništva u Zadru na konkretnu Markovićevu odluku objavljena je na službenim stranicama DORH-a pa je ostalo nejasno zašto bi Općinsko državno odvjetništvo u Zadru imalo razloga ikoga kazneno goniti za "otkrivanje" sudske odluke.

Čini se da bolesni sudac srlja još dublje obračunavajući se s javnošću i novinarima nakon ranijih nemuštih prigovora glasnogovornika suda o izvještavanju medija.

Opasne objave

Ako ima razloga za progon zbog povrede tajnosti postupka, istražitelji bi se trebali pozabaviti objavama pojedinaca na društvenim mrežama na kojima su se doista razmjenjivala imena i fotografije osumnjičenika, što je, osim izvjesne opasnosti od linča, prije svega predstavljalo rizik za posredno otkrivanje identiteta same žrtve.

Zanimljivo da žrtva nedjela, 15-godišnja djevojčica do danas još nije ispitana na sudu.

- Žrtva još uvijek nije ispitana, potvrdio je glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković i dodao da postoji još nekoliko imena svjedoka koji će biti ispitani. Istraga je tajna i Visković je novinarima rekao da ju ne može komentirati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.