Izvlačenje novca

Slučaj Instalater: Talijanskim menadžerima zatvor jer su uništili riječku tvrtku

Fiore Vežnaver

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Novac iz tvrtke s riječkog Belvedera isisan kroz niz fiktivnih računa ispostavljenih  na ime tobožnjih usluga, konzultacija i pomoći na projektiranju i koordinaciji oko izgradnje poslovno-stambene zgrade, koja u Tizianovoj ulici nikada nije izgrađena 



RIJEKA  Četvorica Talijana osuđena su jučer nepravomoćno zbog toga što su iz propale riječke tvrtke IMD Instalater nelegalnim makinacijama izvukla oko 23,4 milijun kuna. 


– Krivi su! – konstatirala je na početku objave presude sutkinja Ika Šarić, predsjednica vijeća riječkog Županijskog suda, precizirajući da je  53-godišnji Enrico Montanari osuđen na četiri godine zatvora, 56-godišnji Marco Gatti na tri, a 55-godišnji Gianluca Guaitoli i Tiziano Tedeschi na po dvije godine zatvora. Oglašeni su krivim za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganje u tom kaznenom djelu. Sud je prihvatio imovinsko-pravni zahtjev, pa su četvorica talijanskih menadžera i poduzetnika, osim zatvorske kazne, dužna solidarno isplatiti iznos od 23,4 milijuna kuna u stečajnu masu ugašene tvrtke. Riječ je, u biti, o odluci o namirenju glavnice, dok je za tražbinu na ime kamata stečajna upraviteljica Instalatera upućena na parnicu. Sudsko vijeće izreklo je prvooptuženom Enricu  Montanariju i zabranu obavljanja rukovodećih funkcija u tvrtkama u Hrvatskoj na deset godina, a teče nakon izdržane zatvorske kazne. 


Nepostojeće usluge


Montanari, Gatti, Guaitoli i Tedeschi sjeli su na optuženičku klupu za malverzacije od 2001. do 2007. godine. Montanari se teretio da je makinacije počinio kao predsjednik uprave Instalatera, Gatti i Guaitoli kao predsjednik i član nadzornog odbora tvrtke, a Guaitoli i kao direktor Grad eko inžinjeringa, tvrtke koja je svojedobno postala većinski vlasnik dioničkog društva Instalater. Sva trojica, kao i Tedeschi,  bili su osnivači i članovi uprava talijanskih tvrtki Clima casa i Edifica iz Modene, u korist kojih je iz Instalatera izvučeno 23,4 milijuna kuna. 




Sud je prihvatio tvrdnje riječkog Županijskog državnog odvjetništva da je novac iz tvrtke s riječkog Belvedera isisan kroz niz računa ispostavljenih Instalateru na ime tobožnjih usluga, konzultacija i pomoći na projektiranju i koordinaciji oko izgradnje  buduće poslovno-stambene zgrade. Vijeće riječkog Županijskog suda prihvatilo je tvrdnje tužiteljstva da je temelj za izvlačenje novca u talijanske tvrtke bio u fiktivnim ugovorima o tehničko-gospodarsko-komercijalnoj suradnji dviju talijanskih tvrtki s Instalaterom, kao i o tehničko-projektnom savjetovanju. 


Osobni interesi


– Prvooptuženi Enrico Montanari je, kao odgovorna osoba, postupao na štetu Instalatera. Umjesto da vodi računa  o interesima tvrtke kojoj je na čelu, rukovodio se osobnim interesima, napomenula je u obrazloženju presude sutkinja Ika Šarić. 


Obrazložila je kako je sudski postupak pokazao da su optuženi, a posebno prva dvojica, Montanari i Gatti, od početka zastupali ideju da se kupi Instalater pa prodaju njegove nekretnine. Četvorica Talijana postupala su s motivom da poslije novac od prodaje izvuku iz Instalatera, zaključilo je sudsko vijeće. Sutkinja je ukazala da je novac izvučen na inkriminirani način jer bi, da se išlo na legalan način, dobit za njih bila manja, zbog poreznih davanja. 


– Optuženici u sedam godina nisu činili ništa u smislu poslovanja tvrtke, a na koncu izvukli novac. Upravo zahvaljujući ovome došlo je do stečaja Instalatera. Uloga dvojice prvookrivljenih, Montanarija i Gattija, u svemu ovome veća je od ostale dvojice, no i oni su željeli novac, a da ništa nisu uložili, zaključila je predsjednica sudskog vijeća.  


Nitko od četvorice Talijana nije došao na jučerašnju objavu presude u velikoj sudnici riječkog Županijskog suda, ali nisu to ni bili obvezni.  Sva četvorica Talijana od početka sudskog procesa izjavljivala su da se ne smatraju krivima.