Premlaćivao i ponižavao slabije od sebe

Simkeov ubojica Arnold Uremović opet na optuženičkoj klupi

Slavica Kleva

Osim dvojice mladića i raznosača novina, Arnold Uremović je brutalno izudarao i dvije djevojke



RIJEKA Dovođenjem Arnolda Uremovića (25) iz Lepoglave gdje izdržava 12-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva Vitomira Jovičića Simkea u travnju 2009., u utorak je započelo suđenje na Općinskom sudu zbog nanošenja teških ozljeda i nasilničkog ponašanja. Zajedno s Uremovićem optuženi su i Damian Vukas (27) iz Rijeke i Krešimir Budimir (31) iz Hrvatske Dubice. Kako se Budimir nije pojavio na suđenju, sutkinja Vedrana Barbalić Biasol izdala je nalog za privođenje pa će na sljedeću raspravu stići u pratnji policije.


  Tri optužna prijedloga spojena su u jedan spis i objedinjena jednim sudskim postupkom. Sva kaznena djela datiraju iz 2008. godine. Prva optužba tereti Uremovića da je u prosincu oko 2 sata na Žabici, u blizini kluba Admiral, bez ikakva povoda nasrnuo na mladića Z. M. Nakon što ga je Uremović nekoliko puta izudarao šakama po glavi, nesretnik je izgubio ravnotežu i pao na kolnik teško se ozlijedivši. Kada je u obranu mladića skočila njegova prijateljica A.P., kao i D.V., Uremović se okomio i na njih – iskalio se na slabijem od sebe, djevojci koju je ispljuskao.



Sva ova nedjela Uremović je počinio samo nekoliko mjeseci prije nego li je u hladnu Rječinu bacio Simkea. To se dogodilo 18. travnja 2009. kod hotela Kontinental. Simke je zatražio cigaretu, Uremović mu naredio da pleše, a kada mu je dojadilo ismijavanje, uhvatio je Simkea za noge i glavu i bacio ga u Rječinu. Nije se obračunao ili potukao sa sebi ravnim muškarcem, nego je za protivnika odabrao sitnog mladića beskrajno blagog i tihog.





Zbog nanošenja teških ozljeda i iživljavanja na javnom mjestu čime je drugog doveo u ponižavajući položaj, tužitelj traži za Uremovića jedinstvenu zatvorsku kaznu od sedam mjeseci. Za drugi napad Uremović je optužen zajedno s Vukasom. Oni su 16. srpnja oko 4.30 sati na Rivi bez ikakva povoda nasrnuli na raznosača novina B.C. Ne samo da su ga tukli rukama i nogama, nego su žrtvu, kada je pala na kolnik, nastavili bjesomučno tući. Slomili su mu nos i zube i nanijeli masnice po čitavom tijelu.


 Tužitelj za Uremovića u ovom slučaju traži sedam mjeseci, a za Vukasa četiri mjeseca zatvora. U trećem optužnom prijedlogu terete se Uremović, Budimir i Vukas da su 3. kolovoza oko ponoći u parku na Delti ponovo premlatili mladića. Ni u ovom slučaju nema motiva za nasilničko iživljavanje. Uremović je prišao grupici mladih i od jednog od njih tražio sitan novac, ali i odmah nasrnuo na mladića F.D. Dolaskom Budimira i Vukasa Uremović se osilio, pa su krenuli na cijelu grupu mladića i djevojaka. Djevojka Z.M. prišla je Uremoviću i rekla da joj ne tuče dečka i prijatelje, no obračunao se on i s njom. Ošamario ju je tako da je pala, a onda je zajedno s Budimirom i Vukasom nastavio tući.


Prijedlog tužiteljstva je šest mjeseci zatvora za Uremovića, a po tri mjeseca za Budimira i Vukasa.