Nesreća

SPORTSKI ZRAKOPLOV PAO KOD OTOKA HVARA Jahtaši spasili njemačkog pilota, koji je lakše ozlijeđen

P. N.

Foto Ministarstvo mora, prometa  i infrastrukture

Foto Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Zahvaljujući brzoj reakciji slovenskih jahtaša koji su se našli u blizini, pilot, inače, njemački državljanin je spašen jer su ga turisti jahtom odmah prevezli u grad Hvar gdje mu se trenutno pruža liječnička pomoć. Kvalifikacija ozljeda još uvijek nije poznata



Sportski zrakoplov tipa SILA 450 srušio se danas oko 15 sati kod otoka Hvara, piše portal Jutarnjeg lista.


Zahvaljujući brzoj reakciji slovenskih jahtaša koji su se našli u blizini, pilot, inače, njemački državljanin je spašen jer su ga turisti jahtom odmah prevezli u grad Hvar gdje mu se trenutno pruža liječnička pomoć.


Njegov sportski zrakoplov još uvijek pluta na pučini u valovitom moru preko puta grada Hvara.




Spasitelj pilota u trenutku nesreće plovio je vlastitom brodicom Maria, zastave Republike Slovenije nedaleko pozicije pada zrakoplova te je brzom reakcijom iz mora izvukao pilota, državljanina Republike Njemačke, nakon čega je, po nalogu MRCC Rijeka, otplovio prema Gradu Hvaru, gdje je najbliža zdravstvena ustanova, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.


U luku Hvar pristali su danas u 15.23h, kada su pilota u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Hvar, koji su nedugo potom ustanovili da je pilot, srećom, tek lakše ozlijeđen, piše u priopćenju ministarstva.


Jutarnji doznaje kako je riječ o zrakoplovu tipa SILA 450, kojeg proizvodi tvrtka Aeroeast iz Srbije. Pilot se navodno kretao u smjeru aerodroma na Lošinju kada je izgubio kontrolu nad letjelicom i pao u more.


Istražitelji Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu su krenuli na teren kako bi obavili očevid, javila je Hina.


Avion SILA 450 / Foto euroeast.net


Avion SILA 450 / Foto euroeast.net



Prema informaciji iz Ministarstva mora, prometa i infrastukture, unesrećenog pilota su iz mora izvukli članovi posade slovenske brodice koji su ga odvezli u Dom zdravlja na Hvaru gdje su mu utvrđene lakše ozljede.


Nacionalna središnjica za spašavanje na moru uputila je obavijest svim plovilima koji se nađu na tom djelu Jadrana da budu oprezni zbog mogućih plutajućih dijelova zrakoplova. Navode  kako su vremenski uvjeti za let bili povoljni što bi moglo značiti da je uzrok pada tehnički ili ljudski faktor.


Okolnosti pada tek se trebaju utvrditi policijskim očevidom koji je u tijeku.


Inače, zrakoplov istog tipa srušio se 2016. kod Zaboka. Tada je utvrđeno da se radilo o posve novoj i ispravnoj letjelici. No, pilotu se učinilo da nešto nije u redu s motorom pa je odlučio sletjeti no nije uspio. Odbio se od staze i pokušao kontrolirati stvar dodavanjem gasa no zabio se u krošnje. Nije bilo ozlijeđenih.